ActualitateEconomieNațional

Ministrul Florin Barbu apără cauza fermierilor români la Bruxelles

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a avut ieri o serie de intervenții importante în sprijinul fermierilor români la Consiliul Agrifish de la Bruxelles. Florin Barbu a subliniat că România a susținut măsurile promovate de Uniunea Europeană (UE) în vederea sprijinirii sectorului agroalimentar din Ucraina, dar contextul actual impune identificarea unor soluții pe termen mediu și lung care să nu afecteze economia națională sau piața Uniunii Europene. Fermierii români se confruntă deja cu efectele grave ale inflației prețurilor la inputuri, ale secetei repetate și cu imposibilitatea recuperării investițiilor și a obținerii unui profit minim, ceea ce ar putea duce la faliment.

Ministrul Barbu a propus securizarea coridoarelor de solidaritate în cazul operațiunilor de tranzit și monitorizarea sistematică de către Comisia Europeană a fluxurilor comerciale provenite din Ucraina cu ajutorul sigiliilor electronice, oprirea temporară a importurilor pentru mărfurile agricole care înregistrează o rată de autosuficiență alimentară de peste 100% la nivelul statelor membre, introducerea pragurilor de import pentru orice marfă agricolă și respectarea standardelor sanitar-veterinare și fitosanitare europene pentru a garanta siguranța alimentară pentru cetățenii UE.

Pe fondul protestelor din țară, România a reiterat solicitarea des exprimată în cadrul întâlnirilor Agrifish, începând cu luna iunie și până în decembrie, de acordare a derogării de la GAEC 7 și 8, reamintind că această solicitare a fost susținută de 15 state mebre ale UE. Este vorba despre obligativitatea rotației culturilor și despre condiția de a lăsa 4 % din suprafața fermei nelucrată, pârloagă.

Un alt punct discutat a fost identificarea de soluții care să permită statelor membre atingerea țintelor de mediu fără a impune reducerea suprafețelor destinate producției agricole (aplicarea GAEC 8), așadar fără a pune în pericol securitatea alimentară a UE și securitatea economică a fermierilor.

„Domnule comisar, vă atrag atenția că au trecut șase luni de când am solicitat un răspuns al Comisiei. Acest răspuns nu a venit, în pofida unui vot pozitiv exprimat de 15 state membre. Nemulțumirea fermierilor noștri este reală și se manifestă deja în stradă, în toată Uniunea Europeană. Dacă nu înțelegem că fermierii noștri au nevoie de sprijin real, nu de piedici suplimentare în obținerea producției, putem să plecăm cu toții din funcțiile pe care le deținem. Inclusiv dumneavoastră, domnule comisar! Acesta este mandatul pe care îl am de la fermierii mei și pe care nu îl pot ignora!” a afirmat ministrul Florin Barbu.

Foto:
www.madr.ro

Articole similare

Back to top button