
După mai multe runde de împrumuturi de la populație, prin emiterea mai multor emisiuni de obligațiuni de stat, în lei și euro, Guvernul României intenționează să se împrumute în acest an și de pe piețe internaționale. Iar pentru 2024 vrea să atragă din străinătate aproape 10 miliarde de euro!
Pentru a profita de cererea ridicată pentru obligaţiuni din statele emergente, după ce ţările din regiune au vândut bonduri în euro şi dolari pentru a-şi finanţa deficitele bugetare, România accesează așadar pentru prima data în 2024 pieţele internaţionale.
Țara noastră va oferi astfel obligaţiuni în dolari, cu scadenţa în 2029 şi 2034, la un preţ iniţial de 225 puncte de bază peste obligaţiunile de trezorerie pe termen mai scurt şi 265 puncte de bază pentru bondurile pe termen mai lung. Intenția României de a se împrumuta pe piețele internaționale vine după ce Polonia, Ungaria şi Slovenia au profitat de condițiile favorabile de finanțare și au contribuit la nivelul record de obligaţiuni emise de statele emergente în primele zile din 2024.
Sume necesare pentru finanțarea deficitului bugetar
România are în plan pentru acest an reducerea deficitului bugetar la 5% din Produsul Intern Brut (PIB), de la aproximativ 5,7% din PIB, cât a fost în 2023 și vrea să obţină de pe pieţele internaţionale 9,5 miliarde de euro.
O sumă similară a atras România de la investitorii străini și anul trecut, ceea ce face ca țara noastră să să fie una dintre ţările cu cele mai mari împrumuturi din regiune.
Datoria externă totală a României depășise în luna decembrie a anului trecut nivelul de 162 miliarde de euro, dublu față de perioada de dinaintea pandemiei. În numai zece luni, respectiv în perioada ianuarie-octombrie 2023, datoria publică a țării noastre a crescut cu peste 18,5 miliarde de euro.