Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova 

Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova, a încetat din viață în noapte de 13 spre 14 septembrie. 

„Am aflat cu profundă tristețe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova”, a scris, pe Facebook, Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova. 

Aceasta a cerut administrației prezidențiale declararea doliului național pe 16 septembrie și organizarea funeraliilor cu onoruri de stat. 

Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940, în satul Trifănești, județul Soroca. În 1961 a absolvit Institutul Agricol din Chișinău, iar în 1972 a obținut titlul științific de doctor în științe agricole.  

În august 1989, a susținut proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras susținerea moldovenilor. La 3 septembrie 1990, Mircea Snegur a fost numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al acestei republici, funcție pe care a deținut-o până în 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi. Președintele a militat pentru recunoașterea independenței Republicii Moldova, confirmată la 27 august 1991 prin adoptarea Declarației de Independență de  către Parlament. În mandatul său, țara a devenit membră a Comunității Statelor Independente (decembrie 1991), a Organizației Națiunilor Unite (2 martie 1992) și a Consiliului Europei (26 iunie 1995). În aprilie 1995, Mircea Snegur a propus un proiect de lege prin care se dorea revenirea la denumirea de limba română pentru limba oficială a statului, dar propunerea nu a fost bine primită de majoritatea parlamentară.  

Foto:
Facebook – Boris Gilca