Crucea Caraiman, 95 de ani de la inaugurare 

La Crucea Caraiman, sâmbătă, va avea loc un ceremonial militar și religios de omagiere a eroilor neamului românesc. Se celebrează 95 de ani de la inaugurarea monumentului, dar și 10 ani de la înscrierea acestuia în Cartea Recordurilor.

„Pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, precum şi pentru a aduce cuvenita cinstire eroilor ce s-au jertfit pentru unitatea tuturor românilor, în perioada 2016-2021, Ministerul Apărării Naţionale a implementat proiectul <Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial>. Lucrările propriu-zise de restaurare a monumentului s-au desfăşurat pe parcursul a 11 luni, preponderent în perioada caldă, astfel: o lună în anul 2018, cinci luni în anul 2019 (iulie – noiembrie) şi cinci luni în anul 2020 (iulie – noiembrie)”, transmite MApN.

Monumentul este un important punct turistic, atât pentru români, cât și pentru străinii care vizitează România. Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Concomitent cu lucrările de reabilitare, Ministerul Apărării Naţionale a asumat un set ambiţios de măsuri de promovare şi informare cu privire la simbolistica, semnificaţia şi istoria Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial”, se menţionează în finalul comunicatului.

Astfel, monumentul reprezintă un omagiu adus eroilor și o parte din istoria noastră. Cum vremea este încă frumoasă, vă invităm la o plimbare pe munte. Crucea Caraiman oferă priveliști minunate, devenind vedeta weekendului.

Foto: