Brăila, gazda Salonului internațional de caricatură

Brăila organizează și găzduiește o nouă ediție a Salonului internațional de caricatură, cea de majorat. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Brăila, manager Alina Sulicu, este organizatorul principal, iar la ediția a XVIII-a a apelat la parteneriatul cu Muzeul Brăilei „Carol I” pentru a amenaja expoziția premianților în curtea care va găzdui viitorul Muzeu al Umorului.

Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției Salonului 2023 vor fi în 20 septembrie, de la ora 18:00, în spațiul din strada Ana Aslan nr. 27, numit Grădina Casei Umorului Desenat. Tot atunci îi vom putea urmări și pe membrii trupei „Fără Zahăr” într-un recital.

Juriul ediției a notat 611 de lucrări primite de la 236 de caricaturiști din 52 de țări. Premianții, plus cele mai frumoase/interesante lucrări, fac deja parte din tradiționalul Catalog al Salonului internațional de caricatură. Cei care vor veni la evenimentele din 20 septembrie vor avea ocazia să îl primească, gratuit, de la echipa CJCPCT Brăila.

Juriul care a selectat palmaresul este format din graficianul Leonte Năstase (președinte), graficianul Florian Doru Crihană, criticul de artă și curatorul Marius Tița, caricaturistul Marian Avramescu și istoricul și criticul de benzi desenate Dodo Niță.

Grație președintelui juriului, Leonte Năstase, care le-a realizat portretele în buna sa tradiție și în stilul său caracteristic, cunoaștem deja pe majoritatea laureaților. Astfel, în ordinea descrisă de maestru pe o rețea de socializare, unde i-a prezentat, au obținut:

  • Mențiune – Daydier Bernol Calvo din Cuba
  • Premiul I – Igor Smirnov din Rusia
  • Premiul III – Wesam Khalil din Egipt
  • Mențiune – Mihai Gabriel Boboc din România
  • Mențiune – Julian Pena-Pai din România
  • Premiul II – Constantin Pavel din România
  • Marele Premiu – Tudor Banuș din Franța

Portretele premianților realizate de Leonte Năstase:

Premiile oferite sunt în bani, din bugetul organizatorului de la instituția tutelară, Consiliul Județean Brăila. Cei care încă nu știu, vor fi bucuroși poate să afle că în curtea unde vor fi evenimentele organizate de CJCPCT este și sediul Filarmonicii „Lyra – George Cavadia”.

Foto:
Foto (din catalogul Salonului) cu artistul care primește Marele Premiu al ediției 2023