Anchetă la IPJ Brăila după tragicul accident în care un tânăr polițist și-a pierdut viața



Tragedia de ieri, în care un tânăr de 22 de ani și-a pierdut viața după ce a intrat cu autoturismul pe care îl conducea într-o cisternă încărcată cu benzină, provocând un incendiu pe DN 2B între localitățile Lacu Sărat și Silistraru (despre care am scris aici: ACCIDENT ÎNTRE LACU SĂRAT ȘI SILISTRARU PE DN 2B URMAT DE UN INCENDIU – foto și video ISU Brăila și IPJ Brăila), ridică multe semne de întrebare.

Evenimentul a declanșat o serie de investigații și discuții publice despre circumstanțele tragicei coliziuni.

Posibilă tentativă de sinucidere

În spațiul public au apărut informații privind o posibilă tentativă de sinucidere, informații care par să se confirme. Tânărul, găsit carbonizat la locul accidentului, era angajat de un an și jumătate la Poliția Municipiului Brăila – Biroul Ordine Publică.

Probleme personale și reacțiile sistemului

Informațiile obținute pe surse relevă faptul că, în data de 15 februarie a acestui an, în urma unei decepții sentimentale, tânărul ar fi încercat să-și ia viața. A fost transportat la spital unde i s-au acordat îngrijiri medicale, fără a fi însă internat. În urma incidentului, i s-a retras armamentul și a fost implicat în activități ce nu presupuneau relația cu publicul. Ulterior, a efectuat serviciul de pază la sediul Poliției Municipiului Brăila.

Reluarea serviciului și circumstanțele accidentului

Tânărul și-a reluat serviciul în cadrul Biroului Ordine Publică cu doar o zi înaintea producerii tragicului eveniment rutier. Conform declarațiilor șoferului autocisternei, tânărul polițist ar fi intrat intenționat în cisternă, rulând pe contrasens fără a frâna.

Declarațiile oficiale ale IPJ Brăila

În urma informațiilor vehiculate în spațiul public, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a comunicat următoarele:

Din primele verificări efectuate, se pare că șoferul autoturismului ce a fost găsit carbonizat ar fi un tânăr de 22 de ani, din Brăila, încadrat din sursă externă în luna noiembrie 2022 la Poliția Municipiului Brăila – Biroul Ordine Publică.

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind o tentativă de suicid a acestuia, precizăm că, la data de 15 februarie a.c., în jurul orei 19:30, polițiștii au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat cu privire la faptul că l-ar fi găsit pe fiul său, de 22 de ani, din Brăila, inconștient în cadă. Tânărul a fost preluat de un echipaj al ambulanței, fiind transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, fără a se impune internarea acestuia.

Având în vedere cele constatate, au fost efectuate șapte ședințe de asistență psihologică de specialitate. De la momentul incidentului, polițistului i-a fost retras armamentul din dotare, desfășurând activități ce nu presupune relația cu publicul până la data de 30 aprilie a.c.

Începând cu data de 1 mai a.c., a efectuat serviciul de pază la sediul Poliției Municipiului Brăila cu armamentul din dotare. În această perioadă, nu au fost observate schimbări de comportament de natură a ridica suspiciuni.

Astfel, la data de 4 iunie a.c., polițistul a fost reintrodus în serviciu în cadrul Biroului Ordine Publică. La data de 5 iunie a.c., la momentul producerii evenimentului rutier, polițistul se afla în timpul liber.

Pentru clarificarea modalității de gestionare a acestei situații, conducerea I.P.J. Brăila a dispus efectuarea de verificări interne.

Multe semne de întrebare și o anchetă în curs la IPJ Brăila

Fostul șef al IPJ Brăila, col. (rez.) Cătălin Chivu, trage un semnal de alarmă privind posibilele consecințe mult mai grave ale accidentului, precum și cauzele acestuia.

Nu putem aprecia dacă tragedia putea sau nu fi evitată și nu suntem în măsură să o facem. Ancheta în desfășurare va stabili adevărul.

Cert este faptul că există mai multe semne de întrebare privind întreaga situație per ansamblu.

Din păcate tânărul nu reușise să treacă peste decepția sentimentală și a fost prea devreme implicat în sarcini de serviciu, la mai puțin de trei luni de la prima tentativă de sinucidere, și se pare că fără a fi din nou testat psihologic.

Nu trebuie să căutăm vinovați, trebuie să identificăm cauzele acestora pentru ca astfel de tragedii să nu se mai producă. Din păcate, plecările masive din sistemul de ordine publică și siguranță națională, precum și lipsa cadrelor cu care se confruntă actualmente poliția, contribuie inevitabil la astfel de tragedii.

Este mai mult decât imperativ ca autoritățile să analizeze cu atenție circumstanțele acestui incident și să ia măsurile necesare ce se impun pentru a preveni astfel de evenimente în viitor, cauzele fiind dincolo de stabilirea vinovăției cuiva.