Ansamblurile Comunității Rușilor Lipoveni Brăila, la sărbătoare în Ialomița   

Comunitatea Rușilor Lipoveni (CRL) Bordușani, președinte Ilarion Școlnicu, din județul Ialomița a invitat prieteni din Comunitatea Rușilor Lipoveni Brăila la sărbătoarea dedicată comunei organizată de Primărie și desfășurată la finele săptămânii trecute. 

Prof. Maria Milea, președintele CRL Brăila și prof.  Ana Oprea, secretarul comunității, au mers împreună cu alți colegi din ansamblul de cantece și dansuri ”Tihii Dunai” (”Dunărea liniștită), dar și cu tinerii din ansamblul ”Dunaiskie rozî” (”Trandafirul dunărean”). Au dus în județul vecin cântece tradiționale cunoscute, dar și unele pe care doar brăilenii le mai știu de la bătrânii lor. Au cântat și împreună cu ansamblul ”Verbocika” al CRL Bordușani.  

Primirea a fost călduroasă, sărbătoarea a adus bucurie și majoritarilor români care au gustat și din savoarea cântecelor de la Brăila, unele având sursă de inspirație dragostea. Altele aduc mulțumire bătrânului fluviu, cel care în trecut oferea șanse de supraviețuire familiilor de lipoveni pentru că bărbații erau preponderant pescari. Istoria nu se mai repetă și azi, dar sărbători precum cea de la Bordușani permite reunirea membrilor Comunității Rușilor Lipoveni din România deopotrivă spre încântarea nativilor români.