Batalionul 285 Artilerie „Vlaicu Vodă” – 55 de ani de la înființare

Duminică, 1 octombrie, s-au împlinit 55 de ani de la înființarea Regimentului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”, în baza Ordinului Ministrului Apărării Naționale nr. M-61 din 24.09.1968.  

Evenimentul a fost sărbătorit pe 25 septembrie, la sediul Batalionului 285 Artilerie ,„Vlaicu Vodă” din Brăila, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ciprian Marin. La activitate au mai participat comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, generalul-maior Claudiu-Mihail Sava, comandantul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, colonelul Claudiu-Ștefan Topor, comandantul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”, colonelul Daniel Condruz, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul dr. Casian Crăciun, foști comandanți ai batalionului, reprezentanți ai structurilor județene din cadrul Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională și militari activi sau în rezervă din colectivul unității.  

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre i-a recompensat pe cei mai merituoși dintre militari cu Emblema de Onoare a Forțelor Terestre. Totodată, au fost avansați în grad, înainte de termen, soldații gradați profesioniști care s-au remarcat în îndeplinirea atribuțiilor funcționale.  

În încheiere, militarii batalionului au defilat în acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Brăila.  

Militarii Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă” au luat parte la misiuni internaționale desfășurate în teatrele de operații din Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Irak, Afganistan și Polonia, cel mai mare nivel de participare la misiuni internaționale fiind în anul 2012, când în cadrul Batalioanelor 1 și 2 Manevră, la misiunea ISAF din Teatrul de Operații Afganistan, au participat aproximativ 200 de militari.