Sărbătoarea corturilor, în Comunitatea Evreilor Brăila

Sărbătoarea Sucot, a corturilor, a reunit în dimineața de sâmbătă, 30 septembrie 2023, membri din Comunitatea Evreilor (CE) Brăila dar și prieteni, pentru că de fiecare dată la evenimente participă și brăileni care nu sunt evrei. Primele momente s-au desfășurat în Templul Coral. Serviciul religios a fost realizat de Avi Levi Avinoam, noul oficiant de cult folosind tonuri muzicale pentru multe din pasajele rostite. Următorul moment a avut loc în cortul din curte, special amenajat pentru sărbătoare, împodobit cu fructe și flori conform tradiției. Nadia Ustinescu, președintele CE Brăila, a făcut oficilile, după rugăciunile spus de oficiantul de cult, împărțind vinul ritualic, pâinea cu sare, dulciurile și fructele. Toată lumea s-a salutat folosind tradiționale urări Şabat Şalom și Chag Sukkot Sameah. 

Sărbătoarea Sucot , numită și a Tabernacolelor ori a Corturilor, a început anul acesta în seara de 29 septembrie. Se celebrează timp de o săptămână, evreii din afara Israelului celebrând în mod special primele două zile şi a opta, urmată de Simha Tora, Bucuria Torei. Sărbătoarea Sucot, la fel ca și Pesah și Savuot, este una dintre cele trei mari evenimente în care evreii mergeau în pelerinaj, în trecut, la Templul din Ierusalim. Toate aceste sărbători au semnificații istorice şi simbolice subliniind ciclul natural. Din punct de vedere istoric, Sucot amintește cei 40 ani de pribegie a evreilor prin deşert, perioadă când au locuit în corturi. În unele comunități, evreii își amenajează și astăzi corturi. În casă, în curte, pe balcon, și dorm acolo șapte nopți. Totodată, Sucot este simbol al recunostinţei pentru bogățiile oferite de natură – fructe, legume. De aceea decorul din cort este compus din flori, fructe. 

Rabinul sau oficiantul de cult folosește în ritualul sărbătorii patru soiuri de plante, strânse la un loc și ținute în mâini, agitate în timpul serviciului liturgic, conform poruncii biblice de a se veseli în fața Domnului. Cele patru plante sunt lulav – ramură de palmier, etrog – chitră, hadasim – ramuri de mirt şi aravot – ramuri de salcie. 

Foto:
Armanda Filipine