Bilă albă pentru România în procesul de aderare la spațiul Schengen

Delegațiile României și Bulgariei au prezentat joi, 19 octombrie, măsurile adoptate în vederea consolidării controlului frontierelor și întăririi securității Uniunii Europene (UE), în cadrul discuțiilor purtate la Luxemburg, la secțiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția spaniolă a Consiliului UE. 

Delegația Ministerului Apărării Interne a fost condusă de secretar de stat Cătălin Necula, participarea ministrului de Interne fiind împiedicată din motive de ordin medical (Sars Cov), conform comunicatului de presă emis de minister. 

România a prezentat rezultatele excelente ale Proiectului-pilot agreat de România cu Comisia Europeană în luna martie 2023, proiect implementat la frontiera cu Serbia în ultimele 6 luni. Este vorba despre o legislație națională actualizată, mai eficientă, în materie de azil și returnare, participarea la Programul Frontex Servicii Comune de Reintegrare, un sistem informatic de gestionare a cazurilor de returnare aliniat sistemului IT al Agenției Frontex, echipamente și sisteme performante de control al frontierei.  

Ylva Johansson (foto), comisarul european pentru afaceri interne, a fost plăcut impresionată de rezultatul proiectului, propunându-l drept model pentru toate statele membre. A apreciat, de asemenea, că prin acțiunile demonstrate, autoritățile române pun în aplicare, în avans, prevederile noului Pact privind migrația și azilul. 

Susținând intervenția comisarului european, o serie de state membre au intervenit activ în favoarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Președinția spaniolă a Consiliului a reconfirmat că finalizarea procesului de aderare este o prioritate a sa, pentru care va continua să lucreze și speră că aceasta va fi un succes.