Zece tramvaie noi pentru Brăila

Societatea Astra Arad a anunțat zilele trecute că a câştigat licitaţia de tramvaie de la Brăila, pentru care va produce încă șase tramvaie, un contract în valoare de 60 de milioane de lei, potrivit oficialilor companiei. Astra Arad câștigase deja în luna iulie o licitație pentru două tramvaie destinate Brăilei. 

Știrea a fost confirmată vineri de primarul municipiului, Marian Dragomir, la conferința de presă organizată la sediul primăriei. Fiind un acord cadru, Primăria a scos la licitație o sumă pentru un minimum de șase tramvaie. Licitându-se o sumă mai mică, finanțarea a fost suficientă pentru opt tramvaie în loc de șase. 

Primele doua tramvaie se construiesc acum la Astra Arad, în urma unei licitații a Primăriei Municipiului Brăila, cu fonduri europene din Programul Operațional Regional 2014-2020,  la care cofinanțarea primăriei este de doar 2%. Tramvaiele sunt într-o stare avansată de construcție, deja se montează scaunele la interior. Se estimează că vor fi livrate anticipat, înainte de finalul anului. Pentru o identitate vizuală modernă, și la tramvaie a fost aleasă tot culoarea albastră, specifică Dunării și Municipiului Brăila. 

,,Pe lângă această licitație, care se află în stadiu avansat, Primăria Municipiului Brăila a mai accesat o finanțare și pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu zero lei din partea Primăriei Municipiului Brăila, pentru un număr minim de șase tramvaie. Licitația s-a încheiat, contractul a fost semnat zilele trecute, au apărut deja informații în presa națională ca urmare a comunicării  câștigătorilor. Ne bucură foarte mult faptul că este o societate din Romania, este vorba tot de Astra Vagoane Arad, cei care vor face și următoarele tramvaie pentru Primăria Municipiului Brăila, dar fac mențiunea că licitația a fost una liberă , transparentă, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), ar fi putut participa și câștiga orice societate din Uniunea Europeană  sau din lume care îndeplinește condițiile, dar, din fericire, putem să spunem,  pentru economia românească, a câștigat o societate din România, Astra Arad, care va mai construi încă opt tramvaie noi pentru municipiul Brăila, la un preț aproximativ identic cu al celorlalte două, de aproximativ 1,6 milioane de euro”, a declarat edilul Marian Dragomir. 

Primarul Marian Dragomir a reamintit că pentru municipiul Brăila a mai fost organizată o licitație pentru tramvaie, în perioada când la conducerea Ministerului Dezvoltării se afla Attila Cseke.  Atunci a fost vorba despre o contestație între primii doi clasați, societățile Pesa din Polonia si Bozankaya din Turcia. Curtea de Apel a declarat câștigatoare societatea Pesa din Polonia, dar, din considerente care nu sunt imputabile Primariei Municipiului Brăila, atat acele tramvaie pentru Brăila, ca și cele pentru Galați, Ploiești și Botoșani nu au mai avut finalizare, constructorul refuzând să semneze coontractul cu Ministerul Dezvoltării. 

Foto:
Primăria Municipiului Brăila