Concursul sub numele Festival internațional de creație și interpretare „Ana Blandiana”, inițiat de prof. dr. Gabriela Vasiliu (Colegiul Național „Gh. Munteanu-Murgoci”) împreună cu scriitorul Nicolae Băciuț (Târgu Mureș), a ajuns anul acesta la ediția a XII-a. În perioada 11 martie – 31 martie, elevii, studenții și profesorii se pot înscrie la secțiunile competiției; tot în această perioadă se va desfășura, la nivel local, etapa de selectare a lucrărilor reprezentative. Tema centrală a ediției este „O călătorie spre marea interioară”. Toate detaliile se regăsesc pe pagina web a concursului organizat de Colegiul Național „Gh. Murgoci”, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, asociația „Ars Poetica” și parteneri Universitatea „Dunărea de Jos”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Direcția Județeană pentru Cultură Târgu Mureș etc.
Obiectivul principal este valorizarea limbajului literar și interpretativ în context cultural
Concursul este transcurricular, fiind de interes ariile curriculare Limbă și comunicare, Arte, obiectivul principal fiind valorizarea limbajului literar și interpretativ în context cultural, în vederea formării și modelării personalității elevilor și studenților, având ca sursă de inspirație creațiile scriitorilor contemporani. Prin implicarea în realizarea lucrărilor, elevii și studenții își pot valorifica inteligențele multiple – verbală/ lingvistică, muzicală, intrapersonală, pot aprofunda creațiile lirice, își stimulează gândirea critică și sistemică, primesc încurajare pentru a performa artistic, își dezvoltă competențe de argumentare/ interpretare și de reflecție.
Pot participa elevi din învățământul primar, gimnazial, liceal, studenți și profesori din țară și din străinătate la secțiunea Creație literară – subsecțiunile cu subtema „Să îmi fac o luntre împletită din ierburi și flori/ Și să mă las să alunec pe râu ca un plaur” și „Dar ce caută sufletele noastre călătorind/pe lemne marine/din port în port?”, secțiunea Analiză literară/ Traduceri în limbile engleză, franceză sau neogreacă din opera scriitorilor Ana Blandiana și Ghiorghios Seferis, secțiunea Recitare, secțiunea Scurtmetraj, secțiunea de comunicări științifice „Romulus Rusan”.
Vor fi desfășurate workshopuri și ateliere
Din concurs face parte și un simpozion, cu participare directă sau indirectă, cu secțiuni separate pentru elevi și pentru profesori preuniversitari, profesori universitari, studenți. Aici vor fi desfășurate workshopuri și ateliere. Alte detalii se pot afla și la e-mail asociatiaarspoetica@yahoo.com. La ediția din 2023, unele ateliere au avut loc sub coordonarea scriitorarei Andreea Răsuceanu, invitat special și la festivitatea de premiere, la fel și scriitorii Ana Blandiana, Nicolae Băciuț. Lucrările trebuie să fie originale și să nu mai fi fost înscrise la vreun concurs ori publicate. Un participant se poate înscrie la mai multe secțiuni. Rezultatele vor fi afișate pe pagina web a competiției.
Nu se acordă diplome de participare; nu se percep taxe. Lucrările se expediază în perioada 2 – 19 aprilie. Până în data de 19 mai 2024 are loc evaluarea lucrărilor, iar în zilele de 24, 25 și 26 mai 2024 au loc manifestările artistice ale Festivalului de creație și de interpretare „Ana Blandiana” la Brăila, cu participare directă – lansări de cărți și reviste literare, desfășurarea Sesiunii de comunicări științifice, dramatizări, momente poetice, recital folk, premierea concurenților, ateliere tematice.
Creațiile premiate vor fi publicate în Antologiile Festivalului
Se vor acorda premii, în cadru festiv, pentru fiecare dintre secțiuni/ subsecțiuni. Creațiile premiate vor fi publicate în Antologiile Festivalului, la Editura Nico din Târgu Mureș, ca și la edițiile precedente. Lucrările simpozionului, evaluate de Comitetul științific al Facultății de Litere din Universitatea „Dunărea de Jos”, vor fi cuprinse într-un volum editat în format electronic.
Invitați de onoare ai ediției a XII-a vor fi Ana Blandiana, membră a Academiei Române, a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” și a Academiei Mondiale de Poezie UNESCO și scriitorul Nicolae Băciuț, membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor-șef al revistei „Vatra Veche”, director la Direcția Județeană pentru Cultură Mureș.
Președinții secțiunilor ediției sunt prof. univ. dr. Simona Antofi de la Universitatea „Dunărea de Jos” și, din partea ISJ Brăila, prof. Iulia Georgescu, inspector școlar Limba și literatura română, prof. Aurelia Ion, inspector școlar Educație permanentă, prof. Ecaterina Bonciu, inspector școlar Învățământ primar, prof. Oana Violeta Mirică, inspector școlar Arte.