Brăila vrea bani europeni, prin PNRR, pentru mobilitate urbană

Într-o ședință recentă a Consiliului Local al Municipiului (CLM) Brăila, s-a actualizat planul de mobilitate urbană durabilă a municipiului Brăila deoarece conducerea primăriei dorește să depună o nouă cerere de finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Consilierii municipali au aprobat în ședința din 31 iulie a.c. “Actualizarea planului de mobilitate urbană durabilă a municipiului Brăila, în valoare totală de 326.093,92 lei din care 270.748,50 lei fără TVA reprezintă cheltuieli eligibile, 51.442,22 lei reprezintă TVA aferentă cheltuielilor eligibile, care va fi suportată de la bugetul de stat și 3.903,20 lei inclusiv TVA reprezintă cheltuieli neeligibile suportate din bugetul local”.

Planul vechi, din 2018 (din păcate cel aprobat în data de 31.07.2023 nu este disponibil nici pe site-ul Primăriei municipiului Brăila și nici pe site-ul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est), conține o mulțime de informații care conduc la ideea că dezvoltarea mobilității în municipiu este o componentă esențială în activitățile prezente și viitoare ale administrației publice locale.

Deocamdată din planul vechi din 2018 nu s-a pus în practică prea mult.

Pistele speciale pentru bicicliști nu sunt nici pe departe o realitate, transportul cu mijloace electrice este încă în dezvoltare – pe trasee circulând doar câteva autobuze electrice, achiziție nouă cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație.

Tot în planul vechi au fost trecute și amenajări de spații de circulație pentru pietoni și mijloace de transport astfel încât brăilenii să trăiască într-un mediu mai curat, fără noxe, dar și acest lucru se lasă încă așteptat.

Cei interesați pot găsi planul din 2018 aici.