Brăilence la lotul național feminin de handbal

Echipa națională feminină de handbal a României se va reuni pentru dubla cu Croația, din preliminariile Campionatului European 2024. Meciurile vor avea loc la 28 martie, pe teren propriu, respectiv 3 martie, returul, în deplasare. Ambele manșe vor fi televizate de postul Pro Arena.

Formația noastră, cu patru puncte acumulate după primele două victorii (49-18 cu Bosnia-Herțegovina și 32-20 cu Grecia, în deplasare), este virtual calificată la competiția continentală. Croația are tot patru puncte, iar diferența de valoare față de celelalte echipe balcanice din grupă este suficient de mare pentru a considera scenariul necalificării, ca fiind unul strict reductibil la teorie.

Conform regulamentului, primele două clasate se califică automat la Campionatul European care va fi găzduit de Austria, Ungaria și Elveția. Acestora li se vor adăuga, pentru a se completa un tablou de 24 de echipe, premieră pentru un turneul final european feminin, alte echipe de pe locurile trei din grupele preliminare.

Teoretic, România este peste Croația, așa că selecționerul Florentin Pera și-a permis să atace această dublă cu o formulă care poate fi catalogată drept experimentală. Lipsesc jucătoare de notorietate, cum ar fi Cristina Neagu sau Crina Pintea, dându-se credit unor handbaliste mai tinere.

Federația Română de Handbal a trimis două telegrame de convocare și pe adresa HC Dunărea Brăila. Au fost chemate centrul Andreea Popa și extrema stângă Corina Lupei. De asemenea, pentru un stagiu centralizat de pregătire, în perioada 26 februarie – 3 martie, la Deva, a fost convocat și lotul național feminin de tineret. De la echipa brăileană au fost chemate Ana-Maria Cristea, Marian Mohamed și Beatrice Raicea.

HC Dunărea Brăila este o efigie sportivă a orașului și a județului și, totodată, este un contributor valoros pentru loturile naționale ale României.

Hai, HC Dunărea Brăila, Hai, România!