La 35 de ani de la Revoluție, PNL și PSD speră că vom vota din nou partidul unic…

Despre alegeri aflăm, din surse de partid(e) deocamdată – pentru că documente oficiale încă nu avem, că ele vor fi în 9 iunie 2024, locale și europarlamentare la un loc, septembrie – prezidențiale, decembrie – parlamentare. Tot din surse politice am aflat că listele pentru Parlamentul European vor fi comune pentru PSD și PNL – sau invers, PNL și PSD, cum vă place. 

Dar nouă nu ne place. De fapt, cred că niciunui om cu mintea la locul ei nu îi place. Nu e de înțeles și nici de acceptat. La 35 de ani de la Revoluție să votăm din nou partidul unic! 

Cel mai interesant, ca să nu spunem de-a dreptul complet iresponsabil, este faptul că în multe situații nu se cunosc de-acum bine candidații. E adevărat că perioada de campanie electorală e apropiată datei alegerilor, dar nu e în regulă să ceri alegătorilor o decizie pe fugă, fără pregătire prealabilă. Suntem deja în pragul lunii martie; mai e atât de puțin timp.  

Bineînțeles că avantajați sunt cei care au în formațiunea politică mulți primari, deoarece ei sunt principalii factori în organizarea alegerilor. Ei sunt catalizatori de voturi, mai cu seamă acolo unde primarul este și bun coleg de partid. Aici e în avantajul PSD-ului, o formațiune cu membri care nu prea ies din rând, unde cam toată lumea execută bine ordinele date de conducere. 

Analiștii politici – cei neplătiți de partide, evident – au precizat de la început că motivul comasării alegerilor locale cu europarlamentarele nu e nicidecum realizarea unei economii la buget, așa cum au dat de înțeles actualii guvernanți, ci altul.

Partidele din coaliția de la putere, PSD și PNL, vor să-și păstreze poziția de lideri, să își recâștige mandatele în teritoriu și să rămână la butoane, cum se spune. Sau în apropierea borcanului cu miere, cum ar spune mai clar nenea Iancu Caragiale, cu trimitere directă la banul public care se mai dă și prietenilor, sponsorilor de partid, ce dacă-i cu licitație… tot se dau, nu se iau! Și alt motiv este acela, văzut în sondaje – tot mai dese, că le suflă în ceafă alte formațiuni, partidul AUR în primul rând.

Deci, dacă am înțeles aceste aspecte, ele spun că vom face cum doresc politicienii de la putere. Care se prefac a nu vedea că noi vedem cum își bat joc de noi. Pe față și fără jenă! Așa cum au făcut în cazurile pensiilor speciale sau al micșorării aparatului bugetar. Una au promis, alta a ieșit. Pensiile speciale sunt în continuare în plată, iar angajații la stat sunt mai mulți. Cu alte cuvinte, bani mai mulți de dat pe salarii din bugetul public. Care buget trebuie să asigure, de fapt, funcționarea domeniilor de interes pentru toată lumea, pentru întreaga societate: sănătatea, învățământul, drumurile, asigurările sociale, apărarea – da! Și ea, pentru că suntem la doi pași de un război care nu se mai termină și care nu arată deloc bine. Buget care nu se formează – să fie clar! – din activitatea politică sau cea a funcționarilor de stat, ci numai din rezultatul activităților economice. Iar banii buni vin din economie, capitalul privat fiind primul care conferă încredere. De ce? E simplu. În afara Hidroelectricii, societate de stat care nu produce pierderi, celelalte societăți de stat sunt mâncătoare de bani publici și datoare cu imense sume la buget: companiile din industria mineritului, CFR, Tarom ca să numim doar câteva.

Spuneam că ne simțim mințiți și așa e! Vor fi – dacă au decis la partid, așa va rămâne! – liste comune ale PSD și PNL la Brăila. Îi vedeți pe același afiș electoral pe Francisk Iulian Chiriac și pe Marian Viorel Dragomir, de la PSD, împreună cu Alexandru Popa și Cătălin Canciu, de la PNL? După ce îi vedem atacându-se toată ziua unii pe alții în fel și chip, împroșcându-se cu noroi?! Și dacă vor decide alegătorii că nu vor să intre în troacă? La asta v-ați gândit, social-democraților și liberalilor?! Sau mizați pe inerția societății, pe lehamitea celor tineri, pe cumințenia la vot a celor în vârstă – aici e clar, la Brăila ei sunt fani PSD, asta e!

Cu această idee cretină a listelor comune pentru europarlamentari. Din câte am văzut, social-democrații au avut mereu câte ceva de criticat la politica UE. Cum să stea la un loc cu liberalii pe listele pentru PE? Și de ce? Doar pentru un salariu uriaș – comparativ cu unul din țară – dat unui membru de partid?

Se pare că da, așa va fi. Pentru că, vrem sau nu, îi lăsăm pe politicieni să decidă. Ceea ce nu în regulă.

Ar fi cazul să le-o arătăm, la vot. Sperăm și trebuie să reușim. 

Este mult. Mult prea mult…