Reperele zilei – 23 februarie

303: Împăratul roman Dioclețian ordonă distrugerea bisericii creștine din Nicomedia, începând cei opt ani de persecuție dioclețiană.

532: Împăratul bizantin Iustinian I pune piatra de temelie a unei noi bazilici creștine ortodoxe la Constantinopol – Hagia Sofia.

1271: Prima mențiune documentară a orașului Brașov.

1443: Se naște Matia Corvin (d. 1490), rege al Ungariei și al Croației. Domnia sa este considerată ca fiind unul dintre cele mai glorioase capitole ale istoriei Ungariei, marcate prin campanii militare victorioase ale temutei sale Fekete sereg („Armata neagră”). Matia Corvin a fost cel care a ordonat întemnițarea domnitorului Munteniei Vlad al III-lea (Țepeș), când acesta, urmărit de armata otomană, i-a cerut ajutorul. Dar tot Matia l-a ajutat pe Vlad să recucerească tronul Țării Românești (Valahiei) de la Laiotă Basarab. După ce Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei a încheiat pacea cu Regele Cazimir al Poloniei, Matia l-a atacat pe Ștefan, dar a fost înfrânt în lupta de la Baia, oastea sa retrăgându-se, urmărită de cea a lui Ștefan, iar Matia a fost rănit în această luptă de trei săgeți și o lovitură de lance.

1455: În mod tradițional, data publicării Bibliei Gutenberg, prima carte occidentală tipărită cu caractere mobile.

1633: Matei Basarab este recunoscut domnitor al Țării Românești, de către Poartă.

1821: Țarul Alexandru I al Rusiei dezavuează revoluția condusă de Tudor Vladimirescu în Țara Românească și mișcarea lui Alexandru Ipsilanti, declarându-se de acord cu venirea trupelor otomane la nord de Dunăre.

1821: Moare John Keats (n. 1795). A fost un poet englez, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai romantismului englez, alături de Lord Byron și Percy Bysshe Shelley.

1841: Se naște Mircea V. Stănescu (d. 1888), avocat, publicist, culegător de folclor, scriitor și politician român. În anul 1873 a scris o gramatică românească, tipărită la Pesta, în limba germană. După finalizarea studiilor, începând cu anul 1866, își deschide o cancelarie avocățească la Arad, unde a activat ca stagiar și Ioan Slavici. A fost votat de două ori ca deputat în Dieta Ungariei, al cercului electoral Chișinău, în anii 1869 și 1872, fiind membru al Partidului Național Român.

1848: Moare John Quincy Adams (n. 1767). A fost avocat, diplomat, politician și cel de-al șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii (între 4 martie 1825 și 3 martie 1829), fiul celui de-al doilea președinte american John Adams.

1855: Moare Carl Friedrich Gauss (n. 1777), matematician, astronom, fizician german. Este celebru pentru lucrările despre integralele multiple, magnetism și sistemul de unități care îi poartă numele. Este considerat unul dintre cei mai mari oameni de știință germani.

1856: În numele conaționalilor săi, Nicolae Golescu adresează plenipotențiarilor Marii Britanii, Franței și ai Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris un memoriu în care cerea unirea Moldovei cu Muntenia într–un stat independent, sub garanția marilor puteri europene.

1869: Se întemeiază Partidul Național al Românilor din Transilvania, sub conducerea lui Ilie Măcelar.

1883: Se naște Karl Jaspers (d. 1969). A fost un filozof și un psihiatru german, care a avut o influență majoră asupra teologiei, psihiatriei și filozofiei moderne. Jaspers a studiat mai mulți pacienți în cel mai mic detaliu, dând informații biografice, dar și urmărind și notând reacțiile pacienților și părerile acestora despre propriile simptome. Acesta era începutul metodei biografice, care a devenit piatra de temelie a psihiatriei moderne.

1888: Se naște Mihail Săulescu (d. 1916), poet român. A cultivat o poezie cu tematică citadină, simbolistă. A scris și drame de factură expresionistă, dintre care cea mai cunoscută este Săptămâna luminată. Pe baza unui libret întocmit de tenorul și regizorul de operă Constantin Pavel, dirijorul și compozitorul Nicolae Brânzeu compune muzica la această piesă de teatru răscolitoare. Opera Săptămâna luminată are premiera în 1943 pe scena Operei Naționale din București, la pupitrul dirijoral aflându-se însuși compozitorul.

1889: Se naște Victor Fleming (d. 1949), regizor american. Este cel mai notabil pentru regizarea filmelor Vrăjitorul din Oz (1939) și Pe aripile vântului (1939) – pentru ambele câștigând Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.

1893 Patentarea motorului Diesel, o descoperire a inginerului german Rudolf Diesel.

1903: Cuba închiriază pe termen nelimitat Statelor Unite Golful Guantánamo.

1909: Gheorghe Ionescu Gion (d. 1999). A fost un cântăreț român de muzică ușoară care a cunoscut succesul în Bucureștiul perioadei interbelice. Unul din cântecele cu care Gion s-a consacrat era „Vecina mea de vis-à-vis”, cântec cu o semnificație deosebită. Cele mai multe cântece interpretate de Gion erau tangouri după moda și cerințele publicului vremii. Între anii 1949-1955 a fost arestat și silit să meargă în lagăre de muncă.  A ieșit din detenție în 1955, la 46 de ani.

1915: Se naște Paul Tibbets (d. 2007), pilot american. A fost un general de brigadă american, cunoscut ca fiind pilotul avionului Enola Gay, primul avion care a lansat o bombă atomică. Bomba a fost aruncată asupra orașului japonez Hiroshima la 6 august 1945.

1916: Ia ființă Muzeul de Antichități din Iași.

1917: Primele demonstrații la Sankt Petersburg, Rusia. Începutul Revoluției din februarie (8 martie în calendarul gregorian).

1918: Ia ființă Armata Roșie. Ziua apărătorilor patriei în Rusia.

1919: Este fondat Partidul Fascist, de către Benito Mussolini (Il Duce), devenit în 1922 premier al Italiei; din această poziție politică, Mussolini a trecut treptat către un regim dictatorial, impunând participarea Italiei, în cel de-Al Doilea Război Mondial, alături de Germania.

1919: Moare Gheorghe Pop de Băsești (n. 1835), politician român din Transilvania. În perioada 1892-1894 a fost unul dintre liderii mișcării memorandiste, care cerea autonomia Transilvaniei și drepturi suplimentare pentru românii din Transilvania aflată în Austro-Ungaria. A fost unul dintre politicienii români condamnați la închisoare pentru susținerea Memorandumului, în cadrul procesului memorandiștilor de la Cluj în 1894. A prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. A murit câteva luni mai târziu, la vârsta de 84 de ani. Urmașul său la conducerea PNR a fost Iuliu Maniu.

1929: Încep și în România concursurile de frumusețe, prin declararea Magdei Demetrescu drept „Miss România 1929″.

1931: Se naște Iulian Vlad (d. 2017), general român, membru al CC al PCR, șef al Securității. A fost un general român, Ministru Secretar de Stat la Ministerul de Interne și șef al Departamentului Securității Statului (3 octombrie 1987 – 6 ianuarie 1990). Iulian Vlad a fost membru al Partidului Comunist Român din anul 1946 și deputat în Marea Adunare Națională în sesiunea (1985 – 1989), ales în regiunea Argeș, circumscripția electorală Domnești. Iulian Vlad a fost membru în comisia pentru probleme de apărare.

1937: Moare Constantin de Hurmuzaki (n. 1862), entomolog român, membru de onoare al Academiei Române.  A fost doctor în drept, Dr. h. c. în științe, dar în primul rând entomolog, botanist, profesor de entomologie și biogeografie român la Universitatea din Cernăuți (din 1931) care a efectuat de asemenea contribuții științifice în domeniul coleopterelor și al lepidopterelor din România. Din 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Abrevierea numelui său în cărți științifice este Hormuz.

1941: Elementul radioactiv plutoniu este produs pentru prima dată de către fizicianul Glenn T. Seaborg prin bombardarea uraniului 238U cu deuteriu într-un ciclotron.

1942: Semnarea, la Washington D.C., a convenției dintre SUA și Marea Britanie cu privire la acordarea ajutorului reciproc împotriva agresiunii.

1942: Moare Stefan Zweig (n. 1881), scriitor, jurnalist și biograf austriac. În prezent este, alături de Hermann Hesse,  unul dintre cei mai citiți autori de limbă germană. Stefan Zweig și-a petrecut ultimii ani de viață în exil, fiind un opozant fățiș al dictaturii naziste. Imediat ce a ajuns Adolf Hitler la conducere, Zweig va călători mult, locuind temporar la New York, Londra sau Bath.

1945: Moare Aleksei Nikolaevici Tolstoi (n. 1882). A fost un scriitor rus care a abordat multe genuri, dar care s-a specializat în literatură SF și romane istorice. Aleksei Tolstoi este considerat ca fiind autorul unora dintre primele și cele mai bune povestiri științifico-fantastice în limba rusă. Romanele Aelita (1923) despre o călătorie spre Marte și Hiperboloidul inginerului Garin (1927) s-au bucurat de popularitate imensă, primul dintre ele fiind ecranizat în 1924. În 1936 a scris o adaptare a faimoasei povești italiene Pinocchio, reintitulată Aventurile lui Buratino sau Cheia de Aur. Personajul principal al povestirii, Buratino, a devenit rapid foarte popular printre cetățenii sovietici de toate vârstele.

1949: Decret privind aprobarea statutului organizării și funcționării Bisericii Ortodoxe Române.

1954: Se naște Viktor Iușcenko, politician ucrainean, al treilea președinte al Ucrainei.

1956: Nikita Hrușciov denunță cultul personalității și crimele lui Stalin.

1960: Se naște Adrian Bumbescu, fotbalist român. Este un fost jucător de fotbal român, câștigător al Cupei Europene din 1986 și al Supercupei Europei din 1987, ambele cu Steaua București. După retragerea din activitatea de fotbalist, a devenit antrenor de fotbal și a pregătit echipa Concordia Chiajna și o echipă a centrului de copii al FC Steaua București.

1960: Se naște Naruhito, împăratul Japoniei din 2019.

1965: Moare Stan Laurel (Arthur Stanley Jefferson) (n. 1890), actor american. Cunoscut mai ales sub numele Stan Laurel, a fost un actor și regizor american de origine britanică, devenit celebru îndeosebi prin filmele cu Stan și Bran. Stan și Bran au alcătuit un celebru cuplu comic din anii ’20–’50 ai secolului al XX-lea în cinematografia americană.

1974: Se naște Álvaro Morte. Este un actor spaniol cunoscut pentru rolurile sale din seriale. A jucat în Amar es para siempre, El Secreto de Punte Viejo și La Casa de Papel, printre altele. În 2012 a fondat compania teatrală 300 Pistolas și a început să regizeze piese de teatru. A avut renumitul rol al lui El Profesor în La Casa de Papel.

1978: Moare Alexandru Clavel (n. 1898). A fost un pictor interbelic român, profesor, prim secretar al Academiei de Arte Frumoase din Iași și președinte al Sindicatului Mixt de Artiști, Scriitori, Ziariști secția Plastici, Iași. A realizat nenumărate studii și tablouri ilustrând flori, natură statică, peisaje sau portrete.

1990: Moare Florin Pucă (n. 1932), grafician/desenator român. A fost colaborator al mai multor scriitori, ale căror cărți le-a ilustrat, printre care pot fi numiți Gheorghe Pituț, Mircea Micu, Nichita Stănescu, Petre Stoica, Ion Băieșu, Modest Morariu, Leonid Dimov, Constantin Marafet, Mircea Ivănescu. Artistul Pucă a fost un membru marcant al boemei bucureștene care se întâlnea începând din anul 1960 la restaurantele Casa Monteoru din București.

1992: Crin Halaicu este ales primarul municipiului București.

1992: Se naște Ana Maria Țicu, handbalistă română. Între anii 2008 și 2013, Țicu a fost componentă a loturilor naționale de junioare și tineret ale României, pentru care a înscris în total 108 goluri în 57 de meciuri. În martie 2013, ea a fost convocată de selecționerul Gheorghe Tadici în lotul lărgit al naționalei de senioare care a evoluat la Trofeul Carpați.

1996: Se naște Mădălina Ion, handbalistă română. Mădălina Ion a început să joace handbal la echipele pentru copii ale Rapid București. În 2012, ea a fost selectată la echipa națională a României pentru categoria de vârstă U17. În 2014, handbalista a fost componentă a echipei de junioare a României care a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial din Macedonia, iar cu echipa națională de tineret a României a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial din 2016.

1997: Un incendiu izbucnește la bordul stației spațiale rusești Mir. Incendiul a fost stins după 14 minute, echipajul rămânând nevătămat.

1999: Moare George Grigoriu (n. 1927), compozitor român. George Grigoriu și frații săi sunt originari din Brăila. George a luat în copilărie lecții de pian, vioară și chitară. A absolvit Conservatorul din București (numit pe atunci Regal) la secția canto. A activat alături de frații săi Cezar și Angel de la finele anilor cincizeci și până la jumătatea deceniului 1960 în formația Trio Grigoriu, oglindire a evoluției culturii românești între cele două decenii, de la proletcultism la o oarecare libertate (stilistica ultimelor înregistrări ale formației aduce mult cu muzica rock, o achiziție foarte nouă a muzicii românești la vremea respectivă).

2000: Moare Stanley Matthews (n. 1915), fotbalist britanic. Este considerat unul dintre cei mai buni jucători englezi, singurul care a fost făcut „Sir” în timp ce mai juca, a fost primul jucător care a câștigat Balonul de Aur și primul care a câștigat Football Writers’ Association Footballer of the Year. A fost poreclit The Wizard of the Dribble și The Magician.

2002: Într-o operațiune a poliției din Basel, Discul ceresc de la Nebra aparținând epocii bronzului, care fusese găsit de doi căutători de comori în vara anului 1999 și vândut, este securizat.

Foto:
George Grigoriu/Wikipedia