Reperele zilei – 9 mai

*Ziua Europei.

1087: Pomenirea mutării moaștelor sfântului Nicolae de la Mira la Bari, în anul 1087, când regiunea Mira Lichiei a căzut în mâinile turcilor.

1147: Se naște Minamoto no Yoritomo (d. 1199), fondator japonez și primul shogun al Shogunatului Kamakura al Japoniei – formă de guvernământ de tip feudal care a durat aproape 700 ani.

1502: Cristofor Columb, cu fratele său Bartolomeo ca secund la comandă și cu fiul său Fernando, a părăsit Cádiz cu nava sa amiral Santa María și cu alte trei nave, echipate cu 140 de oameni pentru cea de-a patra și ultima călătorie către „Lumea Nouă”.

1805: Moare Friedrich von Schiller (n. 1759), dramaturg, poet, prozator, estetician și istoric literar german. Înnobilat în anul 1802 ca Friedrich von Schiller, a fost un poet și dramaturg german, considerat unul din clasicii poeziei germane.

1837: Se naște Adam Opel (d. 1895), inginer și industrialist german. A fost fondatorul companiei germane constructoare de automobile Adam Opel GmbH. Compania își are sediul la Rüsselsheim, oraș în care fondatorul ei s-a născut și a murit.

1877: Mihail Kogălniceanu proclamă independența României în fața Adunării Deputaților. Moțiunea votată și aprobată de Adunare va fi reluată cu mici modificări în ședința de seară a Senatului și aprobată în unanimitate. România își proclamase oficial independența.

1886: Se naște Rudolf Schweitzer–Cumpăna (d. 1975), pictor și grafician român. Se disting două mari etape în opera pictorului Rudolf Schweitzer-Cumpăna. Prima, timp de 40 de ani, între 1911 și 1951, când se afirmă la mari expoziții, bucureștene, la Ateneul Român, la Sala Dalles, dar și peste hotare, la Paris, în 1931, cu o expoziție personală de 38 tablouri. La 40 de ani, în 1926, devine membru societar la „Tinerimea Română”, care reunea pe cei mai de seamă artiști-pictori, graficieni-ai timpului. În 1927 s-a mutat definitiv la București, cu atelierul său în strada General Budișteanu, nr. 30, iar din 1936, până la sfârșitul vieții, în locuința sa proprie din strada Buiestrului nr. 3 bis (cartier Floreasca). A doua etapă, timp de aproape 25 de ani, între 1951 și 1975, când, în 1951, este numit profesor la fostul Institut de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (azi Academia de Arte) și devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici. În 1957, cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani (la 7 mai 1956), Muzeul de Artă din Capitală organizează la Sala Dalles prima expoziție retrospectivă Schweitzer-Cumpăna, reunind 278 lucrări de pictură, și 159 de grafică.

1895: Se naște Lucian Blaga (d. 1961), poet, dramaturg, filozof și eseist român. Publică la Sibiu, în 1919, placheta de versuri Poemele luminii (reeditată în același an la Cartea Românească, în București), precum și culegerea de aforisme Pietre pentru templul meu. Prima sa dramă, Zamolxe, îi apare în ziarul Voința (1920), iar în volum în 1921, la Cluj, la Editura Institutului de Arte Grafice „Ardealul”. Academia Română îi decernează Premiul Adamachi pentru debut (1921). Universitatea din Cluj îi premiază piesa Zamolxe (1922). I se tipăresc primele traduceri de poezie în limba germană în revista cernauțeană Die Brucke (1922) (Podul).

1918: Moare George Coșbuc (n. 1866). A fost un poet, critic literar, scriitor, publicist și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916. Poezia sa aparține patrimoniului cultural național, creația sa recomandându-l drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvârșit și un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi. A dat o versiune completă a operei lui Dante, Divina comedie. A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat prin localizare la sufletul și mediul țărănesc Eneida și Odiseea (Iliada a fost tradusă de contemporanul său, George Murnu) și a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română. Toate aceste calități îl recomandă pentru poziția pe care o ocupă, de autor clasic, dar mai ales simțul echilibrului și faptul că a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român.

1930: Se naște Andrei Avram (d. 2018). A fost un lingvist român, membru corespondent al Academiei Române (din 2010). Este autorul unei descrieri originale a sistemului fonologic al limbii române și al unor studii fundamentale de fonetică și fonologie istorică. A fost cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” din București. A fost căsătorit cu lingvista Mioara Avram (1932 – 2004).

1939: Se naște Ion Țiriac. Este un fost jucător profesionist de tenis român, jucător de hochei pe gheață și actualmente un influent om de afaceri în Germania, Spania și România. În 1970, a câștigat împreună cu Ilie Năstase turneul de la Roland Garros. Talentul său pe teren s-a materializat mai ales la dublu, câștigând alături de Ilie Nastase, în afară de Roland Garros, numeroase alte turnee precum Foro Italico, Open Philadelphia Indoor (1970), Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open și Canadian Open (1972), Arymehr Cup (1977), alături de Guillermo Villas la Baltimore International și Nice International (1977), Volvo International (1979). Țiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între anii 1959 și 1978, disputând trei finale, cu SUA, în 1969, 1970 și 1972, în toate trei avându-l ca partener pe Ilie Năstase. Ion Țiriac este, de asemenea, unul dintre cei mai bogați români, fiind proprietarul unui număr mare de firme în domeniul bancar, auto și cel al transporturilor. Este primul român care a intrat în lista Forbes a miliardarilor lumii fiind cotat ca având o avere personală în jur de 1,1 miliarde dolari în martie 2007.

1941: Nava de război britanică HMS Bulldog, împreună cu alte două nave, reușește să deturneze submarinul german U-110. Aceștia capturează o mașină de cifrat Enigma, cu care traficul radio al marinei germane va putea fi ulterior decriptat.

1945: Al Doilea Război Mondial: La cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei – act care a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe teatrul european de război (dar nu și în Asia).

1946: Regele Victor Emanuel al III-lea al Italiei abdică în favoarea fiului său Umberto al II-lea, acesta domnind doar o lună.

1949: Rainier al III-lea de Monaco a devenit Prinț de Monaco.

1950: Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, a propus formarea C.E.C.O.

1958: Se naște Cristian Șofron. Este un actor român de teatru, televiziune și film. Rolul său cel mai cunoscut este cel al marinarului Mihu din filmul serial Toate pânzele sus. Actorul a debutat la o vârstă foarte fragedă, la numai 13 ani, în anul 1971 în filmul Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972), în regia lui Sergiu Nicolaescu, după ecranizarea nuvelei „Moartea lui Ipu” de Titus Popovici.

1955: Războiul rece: Republica Federală Germană a intrat în NATO.

1956: Prima ascensiune pe Manaslu, Nepal al optulea munte ca înălțime din lume, de către o echipă japoneză.

1960: SUA au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptivă.

1970: Se naște Daniela Silivaș. Este o gimnastă română de valoare mondială, retrasă actualmente din activitatea competițională, celebră pentru cucerirea a șase medalii (trei de aur, două de argint și una de bronz) la Jocurile Olimpice de vară din 1988 (Seul, Coreea de Sud).

1974: Comitetul juridic al Camerei Reprezentanților din Statele Unite a început audierea martorilor în vederea declanșării procedurii de destituire a președintelui Richard Nixon.

1978: Fostul prim-ministru italian creștin democrat, Aldo Moro, a fost ucis după 55 de zile de la răpire, de către grupul terorist „Brigăzile Roșii” (Brigate Rosse).

1979: La cea de-a XII-a ediție a Campionatului european de gimnastică de la Copenhaga, Nadia Comăneci a câștigat, pentru a treia oară consecutiv, titlul european absolut și intră în posesia trofeului – performanță unică în istoria competiției.

1980: În Iran, Ayatollahul Khomeini a aprobat în calitate de șef al statului, noua stemă de stat, unde poate fi citită și semnătura stilizată a cuvântului Allah.

1990: În Piața Universității, 68 oameni au făcut greva foamei pentru susținerea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara.

1993: Inaugurarea noului Memorial al victoriei, înălțat pe dealul Poklonnâi din Moscova.

1993: Primele alegeri democratice prezidențiale în Paraguay, după domnia dictatorului Alfredo Stroessner. Juan Carlos Wasmosy este ales președinte care își va prelua funcția din 15 august.

1994: Nelson Mandela a fost ales drept primul președinte de culoare al Africii de Sud.

1994: România a obținut statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.

1994: Senatul Statelor Unite ale Americii a dat undă verde aderării României la Alianța Nord–Atlantică.

2003: Vizita Prințului Charles al Regatului Unit în România.

2003: A avut loc o premieră mondială medicală la Clinica de Urologie și Transplant Renal din Cluj: un bărbat a fost operat concomitent în partea stângă și în partea dreaptă a corpului, folosindu-se o singură cale de acces. Cei doi medici care au condus operațiile sunt profesorul Mihai Lucan și profesorul Ralph Senner, însoțit de robotul Aesop.

2003: Nava spațială Hayabusa a agenției spațiale japoneze JAXA pornește în zborul său către asteroidul 25143 Itokawa. Își va atinge obiectivul doi ani și jumătate mai târziu. Mostre sub formă de granule minuscule de material asteroidian au fost returnate pe Pământ la bordul navei spațiale la 13 iunie 2010.

2013: Moare Cătălin Naum (n. 1939). A fost un regizor român de teatru și unul dintre cei mai cunoscuți pedagogi. Activitatea sa la Teatrul Podul l-a făcut legendar.

2018: Mahathir Mohamad a câștigat alegerile și a devenit prim-ministrul Malaeziei. Înainte de asta, a fost prim-ministru între 1981 și 2003.

2020: Moare Little Richard (n. Richard Wayne Penniman) (n. 1932), cântăreț, compozitor și muzician american, unul dintre primii muzicieni rock and roll.

Foto: