Reperele zilei – 10 mai

*Ziua Regelui. A fost Ziua națională a României între 1866-1916 și 1918-1947.

28 î.Hr.: O pată solară este observată de astronomii dinastiei Han în timpul domniei împăratului Cheng Han, una dintre cele mai vechi observații datate de pete solare din China.

1291: Nobilii scoțieni recunosc autoritatea regelui Eduard I al Angliei asupra țării lor.

1497: Amerigo Vespucci părăsește portul Cádiz pentru prima sa călătorie în Lumea Nouă.

1499: Este publicată prima hartă geografică a lui Amerigo Vespucci.

1503: Cristofor Columb descoperă Insulele Cayman și le denumește Las Tortugas, datorită numeroaselor broaște țestoase care se găseau acolo.

1655: Jamaica a intrat sub autoritate britanică, după stăpânirea spaniolă care a durat 161 de ani.

1717: Țarul Petru I al Rusiei, aflat într-o vizită la Versailles, îl ridică pe micul rege Ludovic al XV-lea în brațe, rostind cuvintele: „Țin în brațele mele toată Franța!”.

1760: Se naște Rouget de Lisle (d. 1836), ofițer genist francez, poet și dramaturg, autorul imnului național al Franței, La Marseillaise.

1774: Ludovic al XVI-lea și Maria Antoaneta devin rege și regină ai Franței.

1798: Moare George Vancouver (n. 1757). A fost un navigator și ofițer britanic, care a avut un rol important în expedițiile de cercetare a coastei nord-americane la Pacific de la California, Oregon, Washington și British Columbia până la Alaska. El a explorat și coasta de sud-vest australiană și a dus tratative cu Kamehameha I. care devine ulterior regele Hawaiiului. Numele lui îl poartă orașul canadian Vancouver ca și insula Vancouver, la fel ca și Vancouver, Washington, în Statele Unite, Muntele Vancouver pe hotarul Yukon / Alaska, precum și cel mai înalt munte din Noua Zeelandă.

1824: Inaugurarea muzeului National Gallery din Londra.

1829: Moare Thomas Young (n. 1773). A fost un om de știință englez. A adus contribuții remarcabile în diverse domenii, pentru care a fost admirat de William Herschel și de Einstein. Astfel, a reușit, anterior lui Champollion, să descifreze parțial hieroglifele egiptene. Alte contribuții notabile se înscriu în domeniile: mecanică, fiziologie, muzică.

1866: Carol I al României depune jurământul ca domnitor al României în Parlament.

1871: Înfrântă în războiul cu Prusia, Franța este nevoită să semneze Tratatul de la Frankfurt. Franța pierde Alsacia-Lorena de est și plătește 5 miliarde franci-aur ca despăgubire de război.

1872: Sufrageta Victoria Woodhull este nominalizată de Partidul Drepturilor Egale pentru prima femeie la funcția de președinte al Statelor Unite, deși femeile nu aveau drept de vot în SUA. Fiind arestată în ziua scrutinului, voturile favorabile nu au fost luate în considerare, iar numărul lor nu se cunoaște până astăzi.

1877: Adunarea Deputaților adoptă în ședința de la orele 15 primul act al României independente, Legea privind instituirea decorației «Steaua României». Deoarece la data de 9 mai Camera deputaților și Senatul, în ședințe separate, au proclamat independența României, serbările aniversării zilei de 10 mai vor cunoaște un entuziasm popular nemaiîntâlnit până în 1906, când se împlineau 40 de ani de domnie.

1881: România este proclamată Regat. Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat Rege al României (1881–1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881).

1894: Se naște Elvira Popescu (d. 1993), actriță franceză de origine română. A întemeiat Teatrul Mic și Teatrul excelsior împreună cu actorii Ion Manolescu și respectiv Ion Iancovescu. Autorii francezi au ocupat un loc de predilecție în repertoriul ei, dintre care Louis Verneuil, la vremea aceea unul din cei mai spirituali și în vogă autori de vodeviluri, a fost favoritul ei. Cariera cinematografică a actriței se întinde pe o perioadă cuprinsă între anii 1920 și 1970, cu o activitate mult mai intensă în anii 1930 și 1940. Chiar dacă Elvira Popescu a fost considerată de critică ca neegalând în calitate de protagonistă a ecranului triumfurile teatrale, actrița a creat totuși și pe memoria de celuloid anumite personaje remarcabile. A jucat în filmele „La Présidente”, „Ils étaient neuf célibataires”, „Austerlitz”, „Plein Soleil”, ș.a.m.d.

1906: A apărut, la București, revista „Neamul Românesc”, sub conducerea lui Nicolae Iorga.

1924: J. Edgar Hoover este numit director al Biroului Federal de Investigații (FBI), o agenție federală din SUA de combatere a criminalității, și va rămâne în această funcție timp de 48 de ani, până la moartea sa în anul 1972.

1926: Se naște Alfreda Markowska, salvatoare de vieți omenești în timpul celui de-al doilea război mondial. A fost o activistă și filantroapă poloneză de etnie romă, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a salvat aproximativ cincizeci de copii evrei și romi de la moarte din Holocaust și genocidul Porajmos.

1933: Cenzură: În Germania, naziștii organizează arderi publice masive de cărți.[

1940: Winston Churchill devine prim-ministru al Marii Britanii în urma demisiei premierului Neville Chamberlain. În aceeași zi, Germania invadează Franța, Țările de Jos, Belgia și Marele Ducat de Luxemburg. Între timp, Regatul Unit ocupă Islanda.

1941: Al Doilea Război Mondial: Camera Comunelor din Regatul Unit este avariată de un raid aerian Luftwaffe.

1941: Al Doilea Război Mondial: Rudolf Hess se parașutează în Scoția în încercarea de a negocia pacea între Anglia și Germania nazistă.

1946: Se naște Rică Răducanu. Este un fost fotbalist român, portar, care a jucat în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal 1970 din Mexic, performanță pentru care a fost decorat în martie 2008 cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a. A jucat și în filmele Totul pentru fotbal (1978) și Legiunea Străină (2008), în rolul lui Maricel.

1950: Moare Vasile Aftenie (n. 1899). A fost un episcop român unit (greco-catolic), martir al credinței. A fost ucis în bătaie în temnițele regimului comunist pentru refuzul de a trece la Biserica Ortodoxă Română. A fost beatificat de Papa Francisc în anul 2019. Este sărbătorit în Biserica Română Unită, la data de 2 iunie, alături de ceilalți șase episcopi greco-catolici români martiri, declarați fericiți ai Bisericii Catolice.

1953:Se naște Mircea Mihail Ghiorghiu (d. 2003), pictor român. Artistul a pictat lucrări care se găsesc în colecții private din România, Germania, Italia, SUA, Franța, Japonia, Danemarca, Norvegia, Elveția și alte țări. În perioada comunistă a activat ca pictor decorator și muralist.

1957: Se naște Sid Vicious (d. 1979). Cunoscut ca Sid Vicious, a fost un cântăreț britanic de punk rock, basistul trupei Sex Pistols (înlocuindu-l pe Glen Matlock).

1981: François Mitterrand câștigă al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța în fața conservatorului Valéry Giscard d’Estaing și devine primul președinte socialist al Republicii A Cincea.

1981: Moare Octav Doicescu (n. 1902). A fost un arhitect, profesor universitar, membru titular al Academiei Române (1974), cetățean de onoare al orașului New York din 1939, titlu acordat lui Doicescu de celebrul primar Fiorello La Guardia (1882 – 1947) ca apreciere pentru proiectarea Pavilionului Casa Română la Expoziția universală „New York World’s Fair 1939”. Numele său a fost dat unei străzi din cartierul Progresul, din orașul său natal, Brăila. O altă stradă cu numele de Octav Doicescu se află la Timișoara. Dar nu și la București, orașul pe care a încercat să-l modernizeze scoțându-l din amprenta stilului greoi, brâncovenesc. Pe frontispiciul casei în care a locuit și pe care a proiectat-o în București, în cartierul Parcul Bordei, este înscris un crez al său: „Locuitorii acestei cetăți, deasupra proprietăților individuale, au o proprietate comună: frumosul”.

1984: Se naște Andrei Cristea. Este un fotbalist român liber de contract, care joacă pe post de atacant. Pe plan internațional, are prezențe la națională pentru România Sub-21 și România. A fost golgheterul sezonului 2009-2010 al Ligii I cu 16 goluri.

1993: Banca Națională a Republicii Kârgâzstan produce primele bancnote ale monedei naționale. Kârgâzstan este primul stat din Asia Centrală, care părăsește zona rublei.

1995: Se naște Loredana Toma, halterofilă română. Toma a devenit campioană mondială în 2017, la categoria 63 kg, campioană mondială la 71 de kg în 2022 și de patru ori campioană europeană.

1996: Un viscol puternic lovește Muntele Everest, ucigând opt alpiniști până a doua zi.

2002: Agentul FBI Robert Hanssen este condamnat la închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată, pentru faptul de a fi vândut secrete americane Moscovei în schimbul unei sume de 1,4 milioane de dolari în numerar și diamante.

2005: O grenadă de mână este aruncată de către Vladimir Arutinian la aproximativ 20 de metri de președintele SUA, George W. Bush, în timp ce el ținea un discurs unei mulțimi la Tbilisi, Georgia, însă are o defecțiune și nu detonează.

2012: Un grav accident are loc în Pasajul Lujerului, când un tramvai pe linia 41 lovește altul, oprit în spatele unui alt tramvai, defect. Bilanțul accidentului se ridică la 92 de răniți, 23 fiind răniți grav.

2020: Moare Ion Ceaușescu (n. 1932), inginer agronom, fratele mai mic al lui Nicolae Ceaușescu. În anul 1960, Ion Ceaușescu a fost confirmat membru al Partidului Muncitoresc Român. A deținut funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului de Stat al Planificării (cu rang de ministru secretar de stat) în perioada 29 iulie 1983 – 22 decembrie 1989, fiind în această calitate membru al guvernelor Dăscălescu (1) și Dăscălescu (2).