Reperele zilei – 8 mai

*Ziua Mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii.

1429: După un asediu de șapte luni are loc capturarea Orléans-ului de către trupele franceze conduse de Étienne de Vignolles și Ioana d’Arc. Este un punct de cotitură în Războiul de o sută de ani și deschide calea către încoronare la catedrala din Reims pentru regele Carol al VII-lea.

1521: Prin Edictul de la Worms, promulgat de împăratul Carol Quintul, învățătura teologului Martin Luther este condamnată ca eretică.

1541: Conchistadorul spaniol Hernando de Soto ajunge la fluviul Mississippi, pe care îl numește Río de Espíritu Santo.

1654: Pacea de la Westminster pune capăt Primului război anglo-neerlandez. Țările de Jos trebuie să recunoască legile engleze de navigație, conform cărora mărfurile non-europene pot fi importate în Anglia numai pe nave englezești.

1657: Oliver Cromwell, Lord Protector al Angliei din 1653, respinge coroana regală pe care i-o oferă Parlamentul.

1794: Acuzat de trădare în timpul dominației revoluționarilor, chimistul francez Antoine Lavoisier, care colecta impozite pentru Ferme Générale, a fost judecat, condamnat și ghilotinat într-o singură zi, la Paris.

1828: Se naște Henry Dunant (d. 1910), elvețian, fondator al „Crucii Roșii”, laureat al Premiului Nobel. A fost un om de afaceri elvețian și umanist de formație creștină. Fondează în 1862 „Comitetul internațional al asociațiilor de ajutorare pentru îngrijirea răniților” care din 1876 poartă numele Comitetul internațional al Crucii Roșii.

1852: Premiera comediei Chirița în provincie, de Vasile Alecsandri.

1873: Moare John Stuart Mill (n. 1806). A fost un filosof britanic al epocii victoriene, unul dintre cei mai influenți gânditori liberali ai secolului XIX, care a adus contribuții la dezvoltarea utilitarismului.

1877: În săpăturile de la Templul lui Hera conduse de germanul Ernst Curtius, s-a descoperit statuia lui „Hermes ținându-l pe micul Dionysos”. Lucrarea a fost atribuită sculptorului Praxiteles și a fost construită în jurul anului 340 î.Hr.

1880: Se naște Gustave Flaubert (n. 1821). A fost un romancier și dramaturg francez, cunoscut mai ales datorită romanului Madame Bovary (Doamna Bovary) operă capitală pentru literatura secolului al XIX-lea.

1884: Se naște Harry S. Truman (d. 1972), al 33-lea președinte al Statelor Unite. (1945–1953). În timpul președinției lui Truman, Statele Unite au încheiat cu succes participarea la al Doilea Război Mondial; imediat după conflict, tensiunile cu Uniunea Sovietică au escaladat, iar perioada a marcat începutul Războiului Rece.

1885: Trupa de operă a Teatrului Național din București a prezentat primul spectacol în limba română, Linda de Chamonix, de Gaetano Donizetti.

1886: Farmacistul John Pemberton vinde în Atlanta, pentru cinci cenți, o sticlă dezvoltată ca un remediu pentru durerile de cap și oboseală, o versiune timpurie a celei care va fi cunoscută sub numele de Coca-Cola.

1902: În Martinica a erupt vulcanul Pelée, distrugând orașul St. Pierre și omorând peste 30.000 de oameni.

1908: Se naște Cristian Vasile la Brăila (d. 1974), cântăreț român din perioada interbelică. A fost primul copil al familiei Virginia și Gheorghe Vasile. La Brăila, în casa de pe Bulevardul Carol I nr. 169, astăzi Independenței, Cristian Vasile și-a petrecut a doua parte a copilăriei. Brăilean ca și Jean Moscopol, Cristian Vasile a interpretat șlagăre de mare succes în perioada interbelică. În 1919, după ce a absolvit cursurile primare, s-a înscris la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Brăila. A avut parte de profesori renumiți la mai toate materiile, inclusiv la muzică, unde l-a avut îndrumător pe renumitul Jean C. Andrian. S-a aruncat în brațele tangoului, pe care l-a interpretat în stil propriu, unic, cu mare eleganță. „Îi ardeau ochii și-i ardea glasul când apărea în public, dăruindu-se cântecului cum numai puțini interpreți ai acestui gen au făcut-o. (…) Avea o voce caldă, clară, maleabilă, cu un ușor tremur în ea, al cărei patetism exprima o întreagă epocă. Ion Vasilescu i-a spus „Ultimul trubadur”.

1921: A început, la București, Congresul Partidului Socialist din România (8-12 mai), care hotărăște transformarea în Partidul Comunist din România.

1924: Se naște Petru Dumitriu (d. 2002), prozator român. A scris numeroase romane, nuvele, dar și piese de teatru, eseuri și articole de critică literară. În anii 1950 a făcut parte din elitele regimului comunist și era un scriitor de succes. La începutul anilor 1960 a emigrat totuși în Occident, unde a continuat să scrie, în timp ce operele lui erau interzise în România. S-a putut întoarce în țară în anii 1990, iar opere ale lui scrise înainte și după emigrare au fost republicate, respectiv publicate. Printre operele sale semnificative se numără Cronică de familie (1955-1957), Incognito (1962).

1926:Se  naște David Attenborough, redactor științific și cercetător naturalist britanic. Este redactor științific și cercetător naturalist britanic. Cariera lui ca față și voce a științelor naturii durează de peste 50 de ani. Attenborough este considerat de britanici comoară națională, cu toate că el nu-și arogă astfel de titluri. Attenborough este cunoscut cel mai mult pentru serialul Life din zece părți.

1945: Al Doilea Război Mondial din Europa se încheie cu ratificarea documentului de capitulare necondiționată a Wehrmachtului (Ziua Victoriei în Europa) Din cauza întârzierii întâlnirii programate pentru după-amiaza târziu în ziua de 8 mai, semnăturile nu vor fi făcute până la ora 23:01 – din cauza diferenței de oră față de Ora Europei Centrale, aceasta corespunde zilei de 9 mai, ora 1:01 a.m. la Moscova.

1956: Se naște Victor Pițurcă.  A un fost fotbalist, și este un antrenor liber de contract. Ultima oară, a antrenat clubul Universitatea Craiova. Ca fotbalist, și-a petrecut mare parte din carieră la echipa Steaua București. A mai fost de trei ori selecționer al naționalei României, reușind să califice echipa la Campionatul European de Fotbal din 2000 și la cel din 2008. În 1986 câștigă Cupa Campionilor Europeni, în premieră pentru un club din Estul Europei. A câștigat de asemenea Supercupa Europei cu Steaua, după un meci din 1987 cu Dinamo Kiev.

1969: La Festivalul de film de la Cannes are loc premiera filmul regizat de Dennis Hopper, Easy Rider, cu Peter Fonda și Dennis Hopper în rolurile principale. Filmul duce la reacții ambivalente din partea criticii și a publicului.

1970: Este lansat ultimul album al trupei britanice The Beatles, Let It Be.

1972: A fost inaugurat Muzeul Național de Istorie a României.

1975:Se naște Enrique Iglesias, interpret spaniol de muzică ușoară. Fiind fiul renumitului cântăreț de muzică latino Julio Iglesias și al jurnalistei de origine filipineză Isabel Preysler, Enrique a debutat odată cu apariția albumului care îi poartă numele, lansat în anul 1995. Discul s-a bucurat de succes în Europa latină, fiind comercializat în peste șase milioane de exemplare.

1981: Se naște Claudiu Pândaru. Este un jurnalist și realizator de programe de televiziune din România. El este în prezent moderatorul emisiunii „În fața ta” la Digi24 alături de Florin Negruțiu din 2016.

1984: Uniunea Sovietică a anunțat că va boicota Olimpiada de Vară de la Los Angeles, ca replică a boicotării Olimpiadei de Vară de la Moscova.

1986: Se naște Adrian Ropotan, fotbalist român. Este un jucător român de fotbal care în prezent joacă la Dinamo 1948 București. A fost de câteva ori convocat la echipa națională a României. Evoluează pe postul de mijlocaș defensiv. A crescut la juniorii clubului Dinamo București, alături de Cristian Pulhac sau Ștefan Radu, iar apoi a devenit titularul postului de închizător în echipa dinamovistă. A câștigat alături de Dinamo București titlul de campion al României în 2007.

2007: Moare Victor Moldovan (n. 1926). A fost un actor de teatru și film și regizor român. A predat ca profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, printre studenții săi numărându-se Florina Cercel, Ovidiu Moldovan și Mariella Petrescu.

2008: Vladimir Putin este confirmat ca al 10-lea prim-ministru al Rusiei, după votul din Duma de Stat.

2011: Moare George Guțiu (n. 1924). A fost între 1990-2002 episcop al Episcopiei de Cluj-Gherla. În ultimii ani de viață a fost decanul de vârstă al episcopatului catolic din România. Hirotonirea sa ca episcop a avut loc în cadrul unei Liturghii arhierești festive, celebrată pe Stadionul Municipal din Cluj, în prezența a peste 15.000 de participanți, dintre care sute de preoți îmbrăcați în odăjdii, călugări, călugărițe. Odată cu consacrarea, mitropolitul i-a trecut noului consacrat puterea ordinară de jurisdicție, care fusese deținută până atunci provizoriu de către Alexandru Todea, cu toate drepturile și îndatoririle ei.

2016: CSM București a câștigat trofeul Ligii Campionilor Europeni la Handbal Feminin, după ce a învins formația maghiară Győri Audi ETO în finala desfășurată la Sala Sporturilor László Papp din Budapesta.

Foto: