Brăileni într-un moment istoric al oinei

Recent, Sala ”Dinamo” din București a fost gazda unui moment realmente istoric pentru oină, sportul nostru național, la nivel universal.

Federația Română de Oină a organizat un festival internațional cultural, cu participarea unor echipe din Republica Moldova și Nepal, acesta fiind considerat primul pas pentru înființarea Federației Internaționale de Oină. O delegație de la poalele Everestului, din Nepal, a sosit, special pentru această ocazie, în România.

Din cauza condițiilor meteorologice, s-a ales soluția de a se juca în sală, varianta echipelor cu 6 jucători în componență și un singur culoar, folosit atât pentru ducere , cât și pentru întoarcere.

Startul activității a fost dat de fete, două echipe formate din sportive legitimate la CS Dacia Mioveni 2012 susținând o demonstrație de oină feminin. De altfel, prima variantă de oină jucată în școlile de fete, la începutul secolului al XX-lea, se datorează poetei Elena Farago, care a fost promotor al oinei feminine, numită oiniță la acea vreme, iar ulterior arbitru de oină.

Competiție fără clasament

După jocul de fete, lotul național al României s-a împărțit în două, pentru un nou meci demonstrativ, timp în care oaspeții din Nepal au putut să se familiarizeze și mai mult cu specificul jocului național românesc. Lotul național convocat cu această ocazie a fost alcătuit din oiniști de la trei cluburi: CSM Oltenița (județul Călărași), CSM Rm. Sărat (județul Buzău) și Victoria Surdila Greci (județul Brăila).

Între meciuri, organizatorii au intercalat momente artistice de o rară frumusețe, constând în dansuri populare românești, susținute de componenții ansamblului ”Flori de Bărăgan” din județul Brăila.

Turneul triunghiular care s-a disputat cu această ocazie, a fost câștigat, evident, de echipa națională a României, combinată de la cele trei cluburi amintite. România s-a impus în meciul contra Republicii Moldova, 8-2, după care a învins și Nepal cu 14-4. Într-un alt meci, Republica Moldova a trecut de Nepal cu 2-1.

Nu s-a întocmit clasament la această competiție, în spirit olimpic fiecare formație primind trofee și diplome de participare.

Dacă Republica Moldova este un partener de tradiție pentru dezvoltarea oinei, fiind a doua țară din lume cu federație sportivă națională de oină, în schimb, nepalezii au călătorit 22 de ore cu avionul pentru a onora cu prezența acest eveniment. La finalul acțiunii, președintele Federației Române de Oină, Nicolae Dobre, brăilean și el la origini, din comuna Tătaru, a semnat un protocol de colaborare cu Brain Land Academy Kathmandu, instituție reprezentată de președintele acesteia, Pashant Dahal, în vederea constituirii forului internațional de oină.  Pe lângă cele trei, mai sunt foruri care susțin oina și se alătură acestui proiect, în țări precum Germania, SUA, Anglia, India, Spania, Croația sau Ucraina. De asemenea, se mizează pe toate țările unde există comunități de români, care să ajute la formarea unui nucleu internațional pentru oină.

Nepal – țara unde s-a născut Budha

Conform legendelor, în Nepal s-ar fi născut Budha. Principala atracție turistică a Nepalului este însă Muntele Everest.

Federația Română de Oină, în această acțiune, a fost sprijinită de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Agenția Națională pentru Sport, Ministerul Afacerilor Interne, Clubul Sportiv Dinamo București și Ansamblul ”Flori de Bărăgan” Brăila.