Brăilenii vor plăti de la 1 februarie mai mult pentru apa potabilă

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a publicat recent noile tarife pentru serviciile de distribuţie a apei potabile şi pentru canalizare-epurare, care au intrat în vigoare de la începutul acestui an.

Începând cu 1 februarie, CUP Dunărea, operatorul regional de apă și canalizare din Brăila, va aplica o majorare de 5%, conform angajamentelor asumate la semnarea contractului de finanțare pentru modernizarea rețelei. Această veste vine ca o lovitură suplimentară pentru brăileni, care deja plătesc tarife ridicate comparativ cu alte județe din România.

Tarifele apei în România 2025: Buzău și Brăila, printre cele mai scumpe prețuri la apă potabilă și canalizare

Potrivit datelor, se pare că, la nivel național, buzoienii vor scoate cei mai mulți bani din buzunar pentru aceste servicii, respectiv 10,06 lei/mc, fără TVA.

Din păcate pentru noi, brăilenii, pe lista județelor sau localităților în care apa potabilă va costa peste 9 lei/mc, fără TVA, se mai află: Brăila (9,66), Bacău (9,88), Galați (9,30), Iași (9,26), Mediaș (9,24), Prahova (9,66) şi Vaslui (9,66).

În ceea ce privește serviciile de canalizare, cele mai scumpe sunt la Arad (8,48 lei/mc), Giurgiu (9,30), Iași (8,98), Ilfov (8,13), Prahova (8,85) și Mediaș (8,87).

La apa potabilă, datele oferite publicității de ANRSC arată că tariful cel mai mic îl va avea în acest an Aquatorontal SRL Timiș, 3,52 lei/mc, fără TVA, urmat de operatori din Orăștie (5,73 lei/mc), Râmnicu Vâlcea (5,72 lei/mc) şi Miercurea Ciuc (5,86 lei/mc).

La serviciile de canalizare, cele mai mici prețuri sunt la Petroșani (4,22 lei/mc), Orăștie (4,75 lei/mc), Voluntari (4,78 lei/mc), Sibiu (4,90 lei/mc) și Aquatorontal SRL Timiș (4,09 lei/mc).

În Capitală, Apa Nova aplică tarife fără TVA de 6,16 lei/mc.

În 2023 liberalii brăileni au inițiat o campanie de strângere de semnături și, la începutul lui 2024 au inițiat chiar un proces împotriva majorării prețului la apa potabilă, solicitând CUP Dunărea scăderea tarifelor, considerate excesive pentru locuitorii din Brăila. Subiectul a fost intens dezbătut în presa locală, inclusiv de publicația noastră scriind despre acest demers aici și aici.

Cu toate acestea, deși procesul părea promițător pentru locuitorii afectați, nu s-au mai auzit noutăți despre evoluția acestuia, fiind, se pare, doar o poveste pentru anul electoral 2024 care abia s-a încheiat!