PNL Brăila a strâns 10.000 de semnături pentru un proces colectiv împotriva CUP Dunărea pentru tariful exagerat la apă potabilă

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a anunțat într-o conferință de presă că partidul a reușit să strângă 10.000 de semnături din partea locuitorilor municipiului Brăila pentru a demara un proces colectiv împotriva Companiei de Utilități Publice (CUP) Dunărea, operatorul unic de apă din județ. Motivul acestui demers este perceputul tarif exagerat la apa potabilă în regiune, în ciuda faptului că fluviul Dunărea străbate zona.

În urma acțiunilor pe care le-am desfășurat alături de colegii mei din municipiul Brăila, avem în prezent 10.000 de semnături. Aceste semnături vor fi transmise casei de avocatură cu care colaborăm, iar astfel va începe procesul prin care vom contesta în instanță prețul exagerat la apa potabilă. Inițial, vom acționa în municipiul Brăila, iar pentru județ, unde apa nu este potabilă, vom mai strânge câteva mii de semnături. Planificăm să avem două procese distincte, având mai multe aspecte de atacat în județ decât în municipiu. Cu câteva luni în urmă, am efectuat analize în 10-12 comune, concluzionând că apa nu poate fi consumată decât în scop casnic și nu pentru băut„, a declarat deputatul Alexandru Popa.

Cheltuielile legate de procesul colectiv vor fi suportate din indemnizația de parlamentar a deputatului Alexandru Popa

Popa a subliniat că toate cheltuielile legate de procesul colectiv vor fi suportate din propria sa indemnizație de parlamentar.

Am donat indemnizația mea lunară pentru a ajuta oamenii din județul Brăila care se confruntă cu dificultăți financiare. Am decis ca, pentru o perioadă de timp, indemnizația să meargă către această firmă de avocatură, care va reprezenta interesele tuturor brăilenilor care au semnat pentru demararea acestui proces împotriva CUP Dunărea. Există probleme majore în spatele acestui tarif exagerat la apa potabilă, inclusiv achiziții costisitoare de autoturisme în valoare de zeci de mii de euro și presupuse afaceri opace și contracte în cuantumuri semnificative„, a adăugat Alexandru Popa.

Începând cu data de 1 martie 2023, brăilenii plătesc 9,67 lei/metru cub pentru apa potabilă (8,87 lei fără TVA de 9%) și 5,28 lei/metru cub pentru canalizare-epurare (4,84 lei fără TVA), o situație care a declanșat nemulțumiri semnificative în comunitatea locală. Acest proces colectiv reprezintă un pas important în încercarea de a aduce claritate asupra tarifelor și de a asigura un acces mai echitabil la serviciile de apă potabilă pentru locuitorii din Brăila.