La Brăila, participanți din toată țara la conferința „Medicina de familie – prima linie în asistența medicală”

Conferința națională „Medicina de familie – prima linie în asistența medicală”, aflată la ediția a XVIII-a, reunește la Brăila în aceste zile medici din întreaga țară, din aproape toate domeniile profesionale. De altfel, programul conferinței este cuprinzător, propunând teme de interes pentru tratarea pacienților de toate vârstele. Manifestarea are loc în zilele de 5, 6 și 7 octombrie 2023 și este organizată de Asociația Profesională a Medicilor de Familie Brăila cu sprijinul Houston NPA.

Dornici să-și împărtășească experiența și să afle noutăți de la colegii prezenți pe programul manifestării, angajații sistemului medical au un singur scop la această conferință: să se perfecționeze astfel încât să ofere cel mai bun sprijin pentru pacienți. Pentru acest deziderat, așa cum s-a subliniat în mai multe luări de cuvânt din prima zi, pacientul însuși trebuie să se prezinte întâi la medic, nu la farmacie. Deoarece buna relație medic-pacient este cea care conduce la rezolvarea problemelor de sănătate, urmată, bineînțeles, de tratamentul adecvat.

Primul eveniment, în casa memorială Ana Aslan

Manifestarea a început în dimineața zilei de 5 octombrie 2023 cu o preconferință pe teme din cardiologie. Deschiderea acestei sesiuni a fost realizată de dr. Ileana Lucia Brînză, coordonatorul științific al conferinței naționale și președinte onorific al Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Brăila. Aceste prime evenimente au avut loc la Casa Memorială Ana Aslan, găzduită de Fundația Ana Aslan. Este clădirea în care renumita cercetătoare a remediilor împotriva îmbătrânirii, Ana Aslan (1 ian. 1897, Brăila – 20 mai 1988, București), și-a trăit primii ani din viață.

O agendă de actualitate, cu teme de interes și tratamente care să evite complicațiile

Celelalte lucrări ale conferinței naționale „Medicina de familie – prima linie în asistența medicală” au loc în teatrul dramatic. Aici a avut loc deschiderea oficială, unde au vorbit dr. Viorica Naumov, președintele conferinței, dr. Ileana Brînză, consultantul științific al conferinței, dr. Daniela Măciucă, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Brăila – asociație membră a Societății Naționale de Medicina Familiei, Francisk Iulian Chiriac președintele Consiliului Județean Brăila, Marian Viorel Dragomir primarul municipiul Brăila, dr. Gabriel Ciochină, directorul Direcției de Sănătate Publică Brăila, dr. Cristina Stănescu, președintele Colegiului Medicilor de Familie Brăila. 

Alte teme care s-au prezentat în prima zi au fost referitoare la probleme ale pacientului hepatic, prevenția AVC ischemic, noi abordări ale tratamentului migrenei s.a. Tema anticoagulării la populații speciale a fost prezentată de prof. univ. dr. Daniela Bartoș, fost ministru al sănătății, care face parte și din comitetul științific al conferinței de la Brăila. Medicul a precizat, cum a făcut-o și cu alte ocazii, că fiecare pacient este unic și că tratamentul trebuie oferit astfel încât să se țină cont de situația medicală a bolnavului care de cele mai multe ori prezintă diverse afecțiuni. O subliniere este importantă în egală măsură pentru pacient: el trebuie să anunțe dacă este pe tratament anticoagulant indiferent care este serviciul medical pe care îl accesează. 

Conferința națională „Medicina de familie – prima linie în asistența medicală” continuă cu alte teme de interes, una dintre ele fiind vaccinarea.  

 

Foto:
Armanda Filipine