Impozite mai mari pentru operatorii de jocuri de noroc

Guvernul României a aprobat în ședința de joi, 5 octombrie, Ordonanța de Urgență privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.  

Ordonanța stabilește taxe anuale mai mari aferente licențelor de organizare și de exploatare a jocurilor de noroc. Toți operatorii vor fi obligați să aibă sediul fiscal și să plătească taxele și impozitele în România. Această măsură a fost luată pentru a combate evaziunea fiscală și pentru a asigura un climat de afaceri pe principii de competitivitate și transparență. Pentru a acoperi riscul de neplată a obligațiilor față de bugetul general, s-a introdus polița de asigurare de garanție emisă de o societate de asigurări cu sediul într-un stat membru al Uniunii Europene, un stat semnatar al acordului privind Spațiul Economic European ori un stat din Confederația Elvețiană. 

Veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se vor vira în proporție de 70% către bugetul de stat. Procentele rămase vor fi utilizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) pentru finanțarea de programe în scopul prevenirii dependenței de jocuri de noroc și pentru promovarea jocului responsabil.  

Băuturilor alcoolice vor fi interzise în sălile de jocuri de noroc

Actul normativ interzice comercializarea băuturilor alcoolice în sălile de jocuri de noroc. Organizatorii vor avea și obligația să interzică accesul în sălile de joc persoanelor autoexcluse sau indezirabile, pentru protejarea acestora. 

În scopul combaterii criminalității organizate și a celei economice în rândul operatorilor de jocuri de noroc, se va înființa registrul online al companiilor și sediilor în care se autorizează această activitate. Acesta va conține informații despre operatorii licențiați/autorizați: adresa sediului social, adresa fiecărui spațiu comercial în care operează jocuri de noroc, indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locație, seria și adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licențiat/autorizat. 

Noile măsuri vor aduce mai mulți bani la bugetul de stat, fiind menite totodată să protejeze categoriile sociale vulnerabile.  

Foto:
Pixabay