ActualitateAdministratieLocalPolitic

Organizația PNL Brăila, proces deschis împotriva CUP Dunărea pentru prețul apei

Brăilenii care s-au plâns că prețul apei a devenit mult prea mare în municipiu și în județ au satisfacția că măcar cineva i-a ascultat, că plângerile au fost cu folos și că ar putea să fie recalculat tariful pentru apa potabilă, apa pluvială, servicii de canalizare. Aceasta deoarece organizația județeană PNL Brăila a strâns suficiente semnături și a demarat procesul împotriva Companiei de Utilități (CUP) „Dunărea” – regia de apă.

A început procesul împotriva CUP Dunărea

La conferința de presă din 13 noiembrie 2023 de la sediul PNL Brăila, anunțul de începere a procesului împotriva CUP „Dunărea” pe tema prețului apei  a fost făcut de deputatul Alexandru Popa, președintele județean al formațiunii politice, având alături mai mulți colegi între care și consilieri municipali, consilieri județeni, președintele Cătălin Canciu de la organizația pe municipiu. Cu toții, dar și alți liberali au strîns semnături pentru acest proces.

Procesul împortiva CUP Dunărea, între acțiunea civică și cea politică

Ne ținem cuvântul. Mergem până la sfârșit pentru binele brăilenilor și pentru normalitate. Nu este o acțiune politică, este mai mult o acțiune civică prin care vrem să aducem lucrurile la normal. Știți destul de bine că brăilenii, că Brăila a fost o lungă perioadă de timp pe primul loc în țară la prețul apei și al canalizării. Alături de colegii mei am strâns 10.160 de semnături din municipiu, mai avem de centralizat semnăturile din județ. Vom începe un proces și acolo (pentru problema similară din județ) pentru că nu vrem să dezamăgim oamenii care au semnat, care au avut încredere în noi„, a afirmat Alexandru Popa,

Procesul colectiv vizează prețul exagerat la apă

A fost făcut primul pas în demararea procesului colectiv prin care contestăm în instanță tariful exagerat al prețului la apa potabilă din municipiul Brăila, rezultat după majorarea din luna martie a acestui an. Astfel, a fost depusă cererea de chemare în judecată la Judecătoria Brăila și ținem să mulțumim brăilenilor pentru cele peste 10.100 de semnături prin care susțin acest demers în instanță. Dacă cineva s-a îndoit că nu vom merge mai departe cu acest demers, s-a înșelat. Sunt extrem de mulțumit că am reușit să depunem în instanță acțiunea cu privire la reducerea prețului – al apei potabile și al apei de ploaie. Îi asigurăm pe brăileni că vom merge până la capăt cu acest proces„, a ținut să precizeze și Alexandru Bucălău, secretar general al PNL Brăila.

În câteva zile, liberalii vor demara și al doilea proces pe același subiect, pentru schimbarea tarifului apei în județ. Plata pentru procese va fi suportată de președintele PNL Brăila, din indemnizația sa de parlamentar, așa cum a anunțat public.   

Un proiect european, CUP „Dunarea” și apa cu „bucluc”  

Tariful apei a crescut, în municipiu și în județ, urmare a derulării unui poiect cu finanțare europeană care are ca scop dezvoltarea rețelei de apă-canal. Sunt cuprinse în proiect 66 de localități, inclusiv municipiul Brăila. Proiectul are o valoare de peste 240 milioane euro, iar pentru a putea susține partea financiară care îi revine în cofinanțare, echipa CUP „Dunărea” a subliniat – în documentele proiectului – că va face și împrumuturi. Tariful calculat al serviciilor de apă și canalizare către populație ia în calcul și aceste cheltuieli.

A fost, la un moment dat, o situație în care acest tarif de la Brăila pentru apă și canal a situat județul pe locul unu în țară. Cu alte cuvinte, era un tarif mult prea mare. Cel puțin așa au susținut brăilenii care au mers în audiență la cabinetul parlamentarului Alexandru Popa. Și de acolo a pornit totul, respectiv ideea de a încerca prin intermediul procesului să determine CUP „Dunărea” să recalculeze tariful apei în funcție de capabilitățile brăilenilor de a plăti.

Profitul obținut de CUP Dunărea ajunge în buzunarele șefilor

Mai mult, deputatul liberal Alexandru Popa a subliniat în mai multe rânduri că supărarea este și pentru alte aspecte. Unul dintre ele se referă la faptul că regia de apă are profit, dar acest câștig ajunge în buzunarele șefilor, nu ale simplilor angajați. Liberalul a afirmat în nenumărate rânduri că vina pentru această situație poate fi atribuită și social-democraților, întrucât conducerea CUP „Dunărea” este asumată politic de PSD Brăila.

 Îmbunătățirea infrastructurii rețelei de apă este o necesitate imediată

Indiferent de supărări, de posbilitatea sau nu a brăilenilor de a plăti tariful serviciilor apă-canal, proiectul european este necesar. În județul Brăila sunt foarte multe lcoalități care abia acum vor avea rețea de apă potabilă, iar apa din fântâni și din puțuri este cel mai adesea neconformă și dăunătoare sănătății. Analizele de laborator, rezultate care au putut fi vizualizate în raportări publice, au dezvăluit cantități mult prea mari de nitriți, nitrați și alte substanțe chimice. Nici în municipiu situația nu e prea grozavă. Rețeaua de apă-canal este foarte veche și regia de apă nu a reușit în ultimii ani să schimbe țevile în tot orașul.             

Foto:
Armanda Filipine

Articole similare

Back to top button