Burse de merit pentru elevi cu medii sub cinci

Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare să transmită până luni situaţia pe fiecare categorie de bursă, iar pentru bursele de merit o defalcare pe tranşe de medii, urmând ca, după analizarea acestor date, să se facă propuneri de modificare a unor prevederi din Legea învăţământului preuniversitar care au dus la apariţia „unor anomalii”, a declarat joi, pentru AGERPRES, secretarul de stat Florian Lixandru. 

„Am discutat la nivelul conducerii ministerului şi acest lucru poate fi remediat doar prin modificarea legii. Legea poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-o iniţiativă parlamentară. (…) Noi am solicitat din teritoriu o statistică pe fiecare categorie de bursă, pe fiecare criteriu, să vedem care este numărul de beneficiari şi, în funcţie de ce vom constata aici, vom propune măsuri de remediere. (…) Suntem în analiză, la acest moment colectăm datele din teritoriu. Până luni am dat termen de raportare inspectoratelor şcolare, inclusiv la bursele de merit am cerut o defalcare a acestora pe tranşe de medii să vedem până la ce medie practic s-a putut obţine bursă de merit. (…) Legea este aprobată de Parlament. Noi nu facem decât să punem în practică ceea ce este scris în lege, pentru că metodologia de acordare a burselor şcolare nu face altceva decât să transpună în practică ceea ce este prevăzut în lege”, a afirmat secretarul de stat.

Ordinului ministrului Educaţiei 6.238 din 8 septembrie 2023

Măsura a fost luată după ce miercuri inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani, Bogdan Suruciuc, atrăgea atenția că zeci de elevi de clasa a IX-a din judeţul Botoşani, care fie nu au obţinut media cinci la Evaluarea Naţională, fie nu au susţinut acest examen, primesc burse de merit.  

Astfel de cazuri au apărut începând cu anul şcolar în curs, după apariția Ordinului ministrului Educaţiei 6.238 din 8 septembrie 2023, potrivit căruia 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase beneficiază de bursă de merit, în ordinea descrescătoare a mediilor din anul școlar precedent. Excepție fac elevii clasei a IX-a, la care se ia în considerare media de admitere, respectiv media notelor obţinute la Evaluarea Naţională.  

„În situaţia în care, într-o clasă, nu sunt suficienţi elevi înscrişi pe baza mediei de admitere, care să acopere procentul de 30%, lista a fost completată cu elevii care nu au susţinut Evaluarea Naţională, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V – VIII. Drept urmare, posibilitatea de a acorda bursă de merit unui elev cu medie mai mică de 5 poate fi luată în considerare doar în cazul elevilor din clasa a IX-a. În judeţul Botoşani, există clase la care procentul de 30% din efectivul colectivului de elevi s-a realizat şi prin adăugarea celor care nu au susţinut examenul de Evaluare Naţională”, a explicat Suruciuc. El a recunoscut că printre elevii de clasa a IX-a care primesc burse de merit se află şi elevi care au încheiat anul trecut cu media 2 şi care nu au susţinut Evaluarea Naţională.

Legea 198/2023 reglementează la articolul 108 plata burselor, fiind prevăzut că 30% dintre elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu beneficiază de burse de merit fără a se face nicio precizare în ceea ce priveşte media. Ordinul privind acordarea burselor de merit dezavantajează elevii de la colegiile performante, acolo unde elevi cu 9,40 nu au obţinut bursă de merit. 

Cuantumul bursei de merit în anul şcolar 2023 – 2024 este de 450 de lei/lună. 

Vom reveni săptămâna viitoare cu situația pusă la dispoziție de Inspectoratul Școlar Județean Brăila. 

Foto:
Pixabay