Florin Cîrligea: Spitalul județean din Brăila e o gaură neagră pentru buget

În conferința de presă de la organizația județeană Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), Florin Eugen Cîrligea (foto) a precizat că problemelor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila trebuie să li găsească soluții, nu vorbe.

„Până acum, despre spitalul județean o grămadă de politicieni se tot lăudau cu ce au realizat. La fiecare două ședințe de Consiliu Județean spuneau ba că au mai construit o aripă, ba că au luat defibrilatoare… Acum, când s-a întâmplat nenorocirea, parcă toată lumea a intrat sub pământ. Demisia doamnei director trebuia să se întâmple nu la trei zile după ce s-a petrecut evenimentul. Ba încă a avut neobrăzarea să spună <mă mai gândesc>. La ce să ne mai gândim? Dacă un cetățean care iese să fumeze o țigară, este lăsat liber să fumeze o țigară… unde ajungem? Eu sunt tare curios ce sume se cheltuiesc cu acea societate de pază care are contract cu spitalul județean. Pentru că în afară de mica ciupeală… stând la poartă mai pică omului ceva, de-o ciocolată, de-un pachet de țigări, nu văd rolul acestor bani aruncați din bugetul spitalului. Nu spun că e vinovată firma de pază pentru decesul pacientului. Normal că vina o poartă managerul. Nicidecum personalul medical, despre care a declarat că și-a făcut datoria, că o dată pe oră se mergea la pacient”, a afirmat Cîrligea.

Lucrările din spital, pe sume exorbintante – risipă din banul public

Florin Eugen Cîrligea: ”Acest spital înghite bani ca o gaură neagră. Foarte mulți bani cheltuiți și nu se vede nimic în urmă. Nu reușesc să repare într-un colț, că se rupe în alt colț. Schimbăm acum două uși, după aceea mai schimbăm trei uși… Mâine punem o gresie, o faianță cu foarte mulți bani… sumele cu care se fac lucrările respective în spitalul județean sunt exorbitante, e ceva de noaptea minții. Foarte mulți bani pompați de la Consiliul Județean, în opinia mea, pentru aproape nimic”.

Dezechilibrul stat – privat ar trebui corijat

”Și mai este un aspect la care trebuie să ne gândim. Sunt foarte multe cheltuieli la stat. O reorganizare teritorială, comasarea unităților administrativ teritoriale e necesară. Pentru că nu mai ieșim la capăt. S-a dat acum publicității deficitul bugetar, care a mai crescut cu 14 miliarde: într-o lună de zile. A ajuns la 56 de miliarde. Și vedem grevă după grevă. Acum era la Casa de Pensii , unde salariații vor salarii mai mari. La fel și medicii, chiar dacă salariile sunt acum la nivelul celor din sute țări europene. Iar acestor medici ar trebui să li se impună timp de lucru, ca în străinătate. Și reguli clare: nu lucrezi și la stat, și la privat. Nu vii la spital câteva ore și apoi te duci la cabinetul tău. De fapt, sistemul privat are nevoie de forță de muncă. Oameni buni, nu vă obligă nimeni să stați pe salarii mai mari sau mai mici sau mijlocii. Suntem singura țară din UE sau printre puținele în care toată lumea aleargă pentru angajare la stat. Exact pe dos de cum ar fi normal”, a mai spus fostul consilier județean în recenta conferință de presă.

Florin Eugen Cârligea a fost până de curând, când și-a dat demisia, consilier județean din partea liberalilor. Declarațiile sunt în contextul recentului deces al unui pacient care era internat la cardiologie, dar a fost găsit mort în afara clădirii spitalului. Demisia managarului nu a venit imediat după decesul amintit, ci doar după ce cazul a ajuns în fața cetățenilor. 

Foto:
Armanda Filipine