Campania GPL, la final

În conformitate cu Ordinul viceprim-ministrului  nr. 133 din 29.08.2023, Prefectul Județului Brăila, Iulian Timofei, a emis Ordinul Prefectului nr. 253 din 29.08.2023 privind constituirea de comisii mixte pentru efectuarea de controale la instituțiile publice și operatorii economici de pe raza județului Brăila care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL). 

Din această comisie au făcut parte reprezentanți ai structurilor locale/regionale ale Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A. (CNCIR), Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Gărzii Naționale de Mediu, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila, Inspectoratului de Poliție Județean, Direcției Regionale Antifraudă Fiscală – ANAF, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Autorității Vamale Române, Autorității Rutiere Române, Agenției pentru Protecția Mediului. 

Pe durata campaniei au fost efectuate în județul Brăila  322 de controale, la un număr de 45 de agenți economici pentru 77 puncte de lucru, precum și la patru instituții publice (unități de învățământ, centre rezidențiale, primărie – toate din mediul rural) și o entitate de tip ONG (centru rezidențial). 

În urma disfuncționalităților și neregulilor constatate, s-au aplicat în total 113 amenzi în cuantum de 910.300 lei și 216 avertismente. De asemenea, a fost interzisă funcționarea în cazul a opt puncte de lucru aparținând a șase agenți economici și s-a suspendat activitatea de comercializare, timp de o lună, pentru doi agenți economici. 

În urma verificărilor la instituțiile publice și entitățile de tip ONG, acestea fiind utilizatori de GPL pentru consum propriu, nu a fost aplicată nici o amendă, fiind date doar avertismente.