Cel mai fierbinte an din istorie

Acest an va fi cel mai fierbinte din istorie, a declarat șeful Națiunilor Unite la începutul summitului climatic COP28 (Conferința Organizației Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice 2023).

Conform BBC, Secretarul general al ONU, António Guterres, a afirmat că recordul arată „că trăim printr-un colaps climatic în timp real”. Solicitând comunității internaționale să acționeze și să-și respecte angajamentele climatice, el a spus că recordul ar trebui să „trimită fiori pe șira spinării liderilor mondiali”.

Comentariile sale au venit în contextul în care Organizația Meteorologică Mondială a raportat că este aproape sigur că în 2023 s-a înregistrat cel mai ridicat nivel global al temperaturii.

Există temeri că 2024 ar putea fi și mai cald din cauza fenomenului climatic El Niño.

Guterres a remarcat că nivelurile mărilor, dar și temperaturile suprafeței acestora, au atins niveluri record, iar nivelurile de gheață marină din Antarctica au atins un minim record.

Și președintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 2-4 decembrie 2023, la cea de-a 28-a Conferință ONU asupra Schimbărilor Climatice, care se desfășoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite, anunță Administrația Prezidențială.

Foto:
Derek Oyen/Unsplash