Centrale eoliene la Ulmu și Zăvoaia

Două centrale eoliene noi vor fi construite în județul Brăila, în zona localităților Ulmu și Zăvoaia. Anunțul a fost făcut vineri, 17 noiembrie, de președintele Consiliului Județean (CJ) Brăila, Francisk Iulian Chiriac, pe pagina personală de Facebook. Investitorul este compania Emergy Striborg S.R.L., subsidiară a Emergy AS din Norvegia. Proiectele vor aduce beneficii pentru comunitățile locale, facilitând dezvoltarea lor economico-socială.

„Am arătat deschiderea și susținerea față de investițiile private și i-am asigurat pe reprezentanții companiei că procesul de autorizare a proiectelor în județul Brăila este unul rapid, certificatele, acordurile și autorizațiile pot fi emise de către CJ, cu celeritate, în condițiile legii”, a precizat Francisk Iulian Chiriac.

Energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă generată de puterea vântului. Majoritatea turbinelor produc energie peste 25% din timp, acest procent crescând iarna, când vânturile sunt mai puternice.

Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substanțe poluante și gaze cu efect de seră, datorită faptului că nu se ard combustibili. Procesul nu este unul generator de deșeuri. Costurile pe unitatea de energie produsă sunt reduse, la fel și cele de scoatere din funcțiune.

Dezavantaje ar putea fi costurile relativ ridicate ale turbinelor și variația în viteza vântului, eficiența centralelor eoliene fiind diferită de la o zonă la alta în funcție de acest parametru.

Conform statisticilor europene, România are cel mai mare potențial eolian din Europa de Sud‑Est, regiunea Dobrogea fiind pe locul doi în Europa, după Scoția. Aici se regăsesc și cele mai mari parcuri eoliene din România. Centralele eoliene reprezintă al doilea mare producător de energie electrică în țara noastră.

În județul Brăila, cel mai mare parc eolian funcționează pe 60 de hectare, cu 25 de turbine, pe raza comunei Gemenele, acesta fiind și primul parc eolian al GDF SUEZ în România. 

Foto:
Facebook: Francisk Iulian Chiriac