Cetățeanul revoltat

Cetățeanul revoltat e mereu în opoziție. El știe, așadar, cu cine votează. Votează cu ai noștri pentru că ai noștri nu sunt ai voștri. Și nici ai lor. Sunt doar ai noștri. Și-o să fie-ai tuturor. 

Cetățeanul revoltat este o adevărată enciclopedie. Ce importanță are că nu prea știe să scrie?! El are opinie. Și ține să și-o exprime neapărat. Chiar și așa, agramat.  

Cetățeanul nostru revoltat nu prea a învățat. Așa se face că e propriul angajat. Dar se pricepe la toate. Știe medicină, știe fizică nucleară, ba și ceva chimie. De aceea se teme el de dârele lăsate de avioane și de chimicalele din farfurie. Poate să-ți explice cum stă treaba cu vaccinurile alea blestemate. Și-ar putea să-ți țină un discurs academic despre istoria limbii române care de la daci se trage.  

Cetățeanul revoltat are vocație pentru controlul calității. Și atestat. Evaluează calitatea asfaltului dintr-o ochire. Știe cum se toaletează copacii, dar n-a încercat. Poate să îți facă, din trei linii și-un cerc, un plan arhitectural. Sudează, renovează, estimează, finisează, izolează, amendează, resetează, programează, blamează. Este expert în agricultură, și-n transporturi, și-n construcții, și-n industria alimentară. Face educație, deși lui i-a cam scăpat.  Așa că dă lecții profesorilor, medicilor, inginerilor și altor specialiști, cu tot tactul din dotare. Știe el mai bine, frățioare! 

Cetățeanul revoltat iese la plimbare cu pix și carnețel. Își notează, minuțios, orice defecțel. Banca asta are cumva lacul zgâriat?! Aha, s-a notat! Gazonul de pe stânga e cam ofilit. Dala asta are-un colț ciobit. Aspersorul acela parcă nu respectă traiectoria ideală. Coșul de gunoi e cam…nu știu cum. Prea ca la țară! 

Cetățeanul revoltat vrea să se distreze și nu prea. Adică el ar vrea, dar nu pe cheltuiala sa. Muzica asta nu prea-i vine la socoteală. Ba-i prea mult fum, ba-s oameni duium. Și ce-i cu-atâtea festivale? Cu banii ăștia mai făcea vreo două școale. Și să-l dea cineva jos pe ăla care înjură pe scenă ca pe maidan, mama lui de golan! Cât a costat, cât a costat? Dincolo era mai ieftin! Păcat! 

Foto:
Pixabay