Cinste eroilor neamului românesc!

Muzeul Brăilei „Carol I” a fost joi, 25 aprilie, gazda unei activități prilejuite de Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită în România pe data de 29 aprilie. Manifestarea a fost organizată de Filiala Brăila „General Stan Poetaș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, cu participarea Garnizoanei Brăila.

Invitatul special al serii a fost maiorul în retragere Ion Dragostin, în vârstă de 101 ani, unul dintre cei trei veterani de război care se mai află în viață în județul Brăila. Ceilalți doi sunt mr. rtr. Dragomirescu Vasile, 101 ani din comuna Viziru și mr. rtr. Scripcariu Aurel în vârstă de 100 de ani, din Brăila.

Evenimentul a fost prezentat de col. (rez). dr. ing. Mihail Balaban, vicepreședintele filialei brăilene a  Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. În sală s-au aflat și  col. (rtr.) Constantin Giurgea – președintele filialei, și lt.-col. (rez.) Iulian Ghiga – prim-vicepreședinte.

În deschiderea activității, prorectorul Universității de Stat din Cahul, lector univ. dr. Ion Ghelețchi, prin legătură video, a vorbit despre semnificația Zilei Veteranilor de Război. Data de 29 aprilie este, de fapt, data la care a fost decretată mobilizarea în vederea eliberării țării de sub dominația otomană, așadar începutul Războiului de Independență din 1877.

A urmat o slujbă de pomenire oficiată de preotul militar Ion Cristian de la Garnizoana Brăila.

Veteranii de război, primii noștri profesori adevărați de istorie

Prof. Ștefan Aftodor, președintele Filialei Brăila a Societății de Științe Istorice și directorul Centrului Județean de Excelență din Brăila, a vorbit despre adevăr și mistificare în istoria României:

Pentru noi, veteranii de război au fost primii noștri profesori adevărați de istorie. De ce? Pentru că după Al Doilea Război Mondial a urmat o perioadă de mistificare a istoriei, de falsificare și, mai mult decât atât, faptele lor de vitejie au fost trecute sub tăcere. Practic, noi la școală învățam o istorie care nu era adevărată, o istorie mistificată, dar veneau bunicii noștri, veneau străbunicii noștri și ne povesteau istoria așa cum a  fost. Ce s-a întâmplat în Siberia, la Cotul Donului, la Stalingrad. Ne povesteau bunicile noastre ce s-a întâmplat în satul nostru când au venit soldații sovietici. Era acea istorie la care noi nu aveam acces pentru că noul regim încerca să impună o altă istorie. Mai aveau nevoie doar de o generație ca să fim șterși din memoria istorică.

La eveniment au participat și elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Munteanu Murgoci”. Emilia Hirsu, Alexandru Codrin Oprescu, Radu Ștefan Muscă și Cristina Teodora Tiripa, de la clasa a zecea, au susținut prezentări despre eroi din familie. Momentele artistice ale serii au fost prezentate de Corina Cojocaru, Larisa Hotnog și Andreea Bobotan, membre ale Cenaclului „Dincolo de cuvinte – N.B.”

Cei prezenți au putut vedea și două expoziții dedicate momentului comemorativ: expoziția de medalii, ordine și brevete organizată de cpt. cdor. rtr. Valerică Butoi și expoziția de fotografii „In memoriam veterani brăileni din Al Doilea Război Mondial”, organizată de col. rz. dr. ing. Mihail Balaban.

 

Foto:
Monitorul de Brăila