CODE Kids: Oportunități pentru elevi de a învăța gratuit programare



Fundația Progress a lansat o nouă campanie în vederea deschiderii de cluburi CODE Kids în mediul rural și urban mic, scopul lor fiind accesul gratuit al copiilor la noțiuni de programare.  

Apelul este către biblioteci publice, școli sau organizații neguvernamentale, grupul țintă reprezentându-l copiii cu vârste între 10 și 14 ani. 

În cluburi, elevii învață programare fără să plătească taxe. Programele sunt gândite pentru doi ani, nivel începător și nivel avansat, cuprinzînd activități de Coding – programare de bază, Arduino – robotică și tehnologie, Creare – proiecte IT, aplicații de telefon, editări video, jocuri, animații, Softskills – webinarii pe teme soft online, traininguri fizice în cluburi, Activități practice – construcții (pod, machete etc.), dar și alte activități pentru dezvoltarea competențelor digitale prin proiecte tehnologice. 

Coordonatorii cluburilor vor primi, periodic, toate informațiile necesare – materiale scrise, tutoriale video – de la echipa tehnică CODE Kids astfel că nu este necesară angajarea unei/ unor persoane care să dețină cunoștințe tehnice sau de programare.  

Cei care întrunesc cerințele – și sunt mediul rural sau urban mic – și care doresc să deschidă un club CODE Kids vor completa formularul aici, după care vor parcurge celelalte etape administrative. 

Fundația Progress pune la dispoziția doritorilor, în funcție de sponsorizările primite în program, echipamentele IT necesare activităților – calculatoare, laptopuri, tablete etc. 

„Programarea este o competență esențială pentru un copil care se pregătește să intre pe piața muncii în următorul deceniu. Studii ale Universității Oxford și ale Forumului Economic Mondial ne spun că tehnologia va afecta profund modul în care vom munci în viitor și ce tipuri de abilități sau domenii de activitate vor fi favorizate, ca urmare a unui val masiv de robotizare și automatizare. Anul 2024 marchează începutul unui nou ciclu de finanțare de trei ani pentru CODE Kids din partea Romanian American Foundation”, precizează inițiatorii.  

Grupele noi CODE Kids de începători vor începe activitățile în luna martie 2024. Aceste grupe pot fi formate din minimum zece copii din targetul anunțat, între 10 și 14 ani. 

Și județul Brăila are patru astfel de cluburi, la Brăila, Chiscani, Stăncuța, Unirea  

În anul 2023 au fost active 227 cluburi CODE Kids, în 40 de județe din România și în Republica Moldova. În total, mai mult de 2.500 de copii au beneficiat de cursurile gratuite CODE Kids, aproape 1.300 dintre ei finalizând nivelul de începători. De la primele cluburi CODE Kids organizate, în jur de 10.000 de copii au învățat gratuit programare.  

Fundația Progress a realizat, în 2023, și raportul SROI (Social Return on Investment) privind CODE Kids 2022. „În urma analizei a rezultat un raport de 1:6,30 care arată că, pentru fiecare leu investit în proiect, valoarea socială creată este de 6,30 lei”, subliniază inițiatorii referitor la acest program destinat copiilor și educației lor pentru viitor.  

Și la Brăila există cluburi CODE Kids, ele au fost dezvoltate la nivelul Bibliotecii Județene „Panait Istrati”, bibliotecilor comunale Chisacani, Stăncuța, Unirea. În octombrie anul trecut, Biblioteca Județeană „Istrati” a organziat în partneriat cu Fundația Progress manifestarea „CODE Kids FEST – Brăila 2023 – Târgul regional de știință și tehnologie pentru copii” la care au participat copii și tineri care activau în cluburile din județele Brăila, Constanța, Tulcea. Micii programatori și-au expus lucrările în spațiul multicultural „Dunărea”, au participat și la un concurs câștigat de echipajul CODE Kids din Sarichioi, județul Tulcea.   

Foto:
Biblioteca Județeană Panait Istrati