Concert de muzică sacră al Școlii Gimnaziale Dr. Luca, la Teatrul „Maria Filotti”

Miercuri, 24 aprilie, începând cu ora 18.00, Teatrul „Maria Filotti” a fost gazda unui concert de muzică sacră organizat de Școala Gimnazială „Dr. Luca” din Brăila. Sub genericul „Armonii în lumina învierii”, a concertat corul de copii al școlii, dirijat de prof. Claudia Paraschiv, alături de invitații lor speciali – solista Luiza Spiridon și corul reunit al bisericilor adventiste din Brăila. La pian au acompaniat Alexandra Vasile și Beny Dumitrescu. Au prezentat Oana Dragostin și Auraș Popescu.

Din program au făcut parte piese muzicale compuse de Mihai Bejinariu, Lee Dengler, Cindy Berry, Corneliu Matei sau Aurel Bolbos, piese care au adus în atenție suferința, moartea și învierea lui Hristos.

Soprana Luiza Spiridon, interpretă de muzică sacră recunoascută la nivel național și internațional

Soprana Luiza Spiridon s-a născut pe data de 9 martie 1988, în oraşul care găzduieşte operele lui Constantin Brâncuşi, Târgu Jiu, într-o familie de artişti ai muzicii populare româneşti. La vârsta de șapte ani şi jumătate a început să cânte la vioară, iar la 14 ani lua primele lecţii de canto clasic la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu. În acelaşi timp, a făcut parte și din corul bisericii locale, pasiunea ei fiind să cânte spre lauda lui Dumnezeu.

În anul 2007, a fost admisă cu nota maximă la Facultatea de Muzică, secţia Canto clasic din Craiova, unde pe parcursul anilor de facultate și-a menținut poziţia de lider, obţinând în fiecare an bursă de studiu sau de merit. În anul 2009, înregistrează primul album solo, „Vis de Cer”, iar în 2010 susţine primul concert la Bucureşti, la Sala Radio, urmat de multe altele, care îi conturează cariera de solistă, recunoscută astăzi pentru concertele sale de muzică sacră pe plan național și internațional.

În seara de 24 aprilie, Luiza Spiridon a interpretat pe scena teatrului din Brăila piese cum ar fi Mireasmă de iertare de Corneliu Matei, La umbra crucii Tale, piesă inspirată din folclorul românesc, muzică Aurel Bolbos, text Traian Dorz, Via Dolorosa, muzica și versuri Niles Borop și Billy Sprague, Revedere, Tu ești tot și N-am să uit, piesă la care i s-a alăturta în interpretare Nolwenne Paraschiv, elevă în clasa a IV-a la Școala Gimnazială „Dr. Luca”.

De la 1 septembrie, Școala Gimnazială „Dr. Luca” va avea și nivel liceal

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și ai administrației locale: prof. dr. Cătălin Canciu, inspector școlar general, Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, Viorel Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila, Doinița Ciocan, viceprimar și Neacșu Cornelia, consilier municipal.

Prof. dr. Cătălin Canciu, inspector școlar general, a apreciat activitatea școlii din 2001 până în prezent și a salutat înființarea nivelului liceal începând cu 1 septembrie 2024.

Primarul municipiului, Viorel- Marian Dragomir, a amintit proiectele organizate de Școala Gimnazială „Dr. Luca” în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila: „Orășelul copiilor – Brăila în miniatură” și crosul „Fugi de fumat”, proiecte care s-au bucurat de un mare interes în fiecare an.

Pastorul Daniel Zota, capelanul și managerul școlii, a anunțat apariția primului număr în format digital al revistei Școlii Gimnaziale „Dr. Luca”, „Pas cu pas”. Aceasta poate fi răsfoită pe site-ul școlii, aici.

Directorul Școlii Gimnaziale „Dr. Luca”, prof. Anca Bratu, a vorbit despre proiectele pe care instituția școlară le are în desfășurare, lansând și o campanie de strângere de fonduri în acest scop. Este vorba, în primul rând,  despre necesitatea de a achiziționa un nou microbuz școlar, având în vedere uzura mijlocului de transport folosit de școală în prezent. Una dintre practicile educaționale promovate de școală fiind desfășurarea activităților în aer liber, se dorește și amenajarea a două foișoare în curtea instituției.  Nu în ultimul rând, școala are nevoie și de un teren de sport amenajat corespunzător, pentru activități sportive și recreative. Cei care doresc să ajute pot afla mai multe detalii pe site-ul instituției, aici.

Foto:
Școala Gimnazială Dr.Luca/Facebook