Confruntări armate în Israel

În Statul Israel şi Fâşia Gaza au avut loc evoluţii de securitate, pe parcursul nopţii de 6 spre 7 octombrie 2023, când a fost lansat un număr mare de rachete din Fâşia Gaza către Statul Israel şi au avut loc şi infiltrări ale unor militanţi la sol. Barajele de rachete c au fost lansate în noaptea de sâmbătă spre duminică din Fâșia Gaza, într-un atac surpriză, care a fost revendicat de mișcarea islamistă Hamas.

Atacurile s-au soldat cu numeroase victime. Operaţiuni ale forţelor armate israeliene se derulează în perimetrul Fâşiei Gaza şi în regiunile adiacente din Statul Israel. În dimineaţa aceasta s-a publicat declaraţia oficială a acestui stat privind mobilizarea de luptă a armatei israeliene, începând cu data de 7 octombrie 2023.

Recomandări MAE adresa cetățenilor români

MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938) recomandă cetăţenilor români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reevalueze decizia de a călători, iar celor care se află deja pe teritoriul acestui stat să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va impune, să părăsească această ţară.

Totodată, din dispoziţia ministrului afacerilor externe a fost activată la nivelul MAE Celula de Criză, care este în contact permanent cu Ambasada României la Tel Aviv şi Oficiul de reprezentare al României la Ramallah, precum şi cu Delegaţia UE din Israel, şi monitorizează atent situaţia din teren în vederea oferirii de sprijin cetăţenilor români care solicită asistenţă consulară.

MAE recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938). Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

În imagini (sursa: Agerpres): O structură în flăcări după o lovitură directă asupra orașului israelian Gedera în urma lansărilor de rachete din Gaza, 7 octombrie 2023. Baraje de rachete au fost lansate sâmbătă dimineața din Fâșia Gaza într-un atac surpriză revendicat de mișcarea

Foto:
Agerpres