Ziua Europeană a Donării și Transplantului de Organe: Lupta Continuă pentru Salvarea Vieților

La 7 octombrie 2023, Ziua Europeană a Donării și Transplantului de Organe (European Day for Organ Donation and Transplantation – EODD) este marcată cu solemnitate, iar țara gazdă pentru acest eveniment important este Spania, conform informațiilor furnizate de site-ul www.edqm.eu. Deși este o țară catolică, Spania deține recordul mondial la donarea de organe!

EODD este sponsorizată de Direcția Europeană pentru Calitatea Medicamentului și Asistență Sănătate (EDQM) a Consiliului Europei și este găzduită de o țară diferită în fiecare an, începând cu anul 1996. Scopul principal al Zilei Europene a Donației este să sensibilizeze publicul cu privire la necesitatea donării de organe, țesuturi și celule, și să promoveze principiul donării voluntare și neremunerate.

Ziua Europeană a Donării și Transplantului a fost sărbătorită prima dată la Geneva în 1996

Istoria acestei zile de conștientizare începe în 1996, când a fost sărbătorită pentru prima dată la Geneva. Din 1998, Consiliul Europei a organizat evenimente anuale în diferite țări europene, cu scopul de a promova informațiile legate de donarea de organe și transplant, și de a mobiliza spitalele și specialiștii în identificarea potențialilor donatori care pot salva vieți prețioase.

Transplantul de organe, țesuturi și celule reprezintă una dintre cele mai mari povești de succes medicale ale timpurilor moderne. Acesta oferă beneficii terapeutice semnificative și îmbunătățește calitatea vieții pacienților. De asemenea, în multe cazuri, este singura soluție pentru restabilirea funcțiilor esențiale, precum vederea, sau pentru salvarea pacienților aflați în stadii terminale de insuficiență de organ. Cu toate acestea, cererea pentru organe, țesuturi și celule transplantabile depășește cu mult oferta disponibilă, ceea ce are consecințe dramatice asupra sănătății umane.

Cifrele relevante din Newsletter Transplant, sondajul anual privind transplantul la nivel mondial, subliniază cu claritate gravitatea situației pentru mii de pacienți. Cererea pentru transplantul de organe este în creștere în întreaga lume, iar o întrebare crucială se ridică: cum putem asigura că toți cei care au nevoie de un transplant vor primi șansa la o nouă viață? Din păcate, răspunsul este crud și se reflectă în realitatea prezentului nostru: nu există suficiente organe disponibile pentru a satisface această cerere crescândă. Această lipsă de organe reprezintă acum un obstacol major în tratamentul multor pacienți cu insuficiență cronică de organ și a dus la o creștere semnificativă a numărului de pacienți în așteptarea unui transplant.

În 2022, 48.000 de pacienți noi au fost înscriși pe listele de așteptare pentru transplant

Potrivit datelor furnizate de www.edqm.eu, în 2022, în medie, 39.000 de pacienți au primit un transplant, în timp ce 48.000 de pacienți noi au fost înscriși pe listele de așteptare în statele membre ale Consiliului Europei. Aceasta înseamnă aproape cinci pacienți noi adăugați la lista de așteptare pentru transplant în fiecare oră. Este un apel urgent pentru conștientizarea și creșterea numărului de donatori de organe și țesuturi, deoarece fiecare donare poate face diferența în viața cuiva.

În 29 septembrie a.c., Ministerul Sănătății din România anunța „Construirea și dotarea Băncii Naționale Multițesut și Celule” și a sediului Agenției Naționale de Transplant (https://www.ms.ro/ro/informatii-de-interes-public/noutati/construirea-%C8%99i-dotarea-b%C4%83ncii-na%C8%9Bionale-multi%C8%9Besut-%C8%99i-celule-%C8%99i-a-sediului-agen%C8%9Biei-na%C8%9Bionale-de-transplant/).

În concluzie, Ziua Europeană a Donării și Transplantului de Organe este o ocazie de a reflecta asupra importanței actului de a dona organe și țesuturi pentru a salva vieți și pentru a îmbunătăți calitatea vieții celor în nevoie. Cu toate că progresele medicale sunt remarcabile, necesitatea continuă de organe este în creștere, ceea ce subliniază importanța conștientizării și a mobilizării pentru a face din donarea de organe o prioritate globală. Este o responsabilitate a fiecăruia dintre noi să contribuim la această cauză nobilă și să aducem speranță și oportunitate de viață pentru cei care luptă pentru a supraviețui.