Consultări ale premierului Marcel Ciolacu cu reprezentanții sindicatelor din educație

Premierul Marcel Ciolacu (foto) s-a consultat astăzi la Palatul Victoria cu reprezentanții sindicatelor din educație cu privire la salarizarea din sistemul de învățământ și la buna funcționare a procesului educațional. În cadrul întâlnirii au fost analizate soluțiile legislative pentru eliminarea inechităților salariale în cazul personalului de conducere, îndrumare și control, atât la categoria personalului didactic, cât și a celui didactic auxiliar. 

„Guvernul rămâne un partener onest al partenerilor sociali. Împreună am găsit soluțiile pentru eliminarea inechităților salariale. Le vom pune în aplicare în cât mai scurt timp. Dialogul nostru rămâne deschis pentru a găsi cele mai bune soluții în ceea ce privește salarizarea, raportate la situația economică și la angajamentele asumate de Guvern”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu. 

Guvernul va aproba în cel mai scurt timp propunerile de modificare legislativă elaborate, la solicitarea premierului, de Ministerul Educației în colaborare cu reprezentanții partenerilor sociali din domeniu. 

Măsuri clare la nivelul Guvernului pentru asigurarea finanțării procesului de învățământ

Prim-ministrul a subliniat faptul că la nivelul Guvernului sunt stabilite măsuri clare pentru asigurarea finanțării necesare desfășurării în bune condiții a procesului de învățământ, plății salariilor cadrelor didactice și personalului auxiliar așa cum au fost majorate prin OUG 57/2023, precum și pentru plata burselor pentru elevi și a decontării navetei. 

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și Ministerului Educației. Din partea sindicatelor din Educație au participat: Simion Hăncescu -președinte și George Purcaru- vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar, Marius Nistor- președinte și Ionel Barbu – secretar general al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Anton Hadăr – președinte, și Alin-Gheorghiță Mazăre – vicepreședinte al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”.  

Consultările vor continua, atât în ceea ce privește salarizarea din acest domeniu, precum și pentru susținerea proiectelor de investiții derulate prin Programul Național de Redresare și Reziliență, destinate optimizării condițiilor și dotării unităților de învățământ. 

Foto:
Guvernul României