Pompierii brăileni au intervenit la sfârșitul săptămânii trecute pentru gestionarea a șapte incendii, din care șase de vegetație uscată, miriște și gunoi menajer.
Primele două incendii de vegetație uscată s-au produs vineri, 20 octombrie. Garda de intervenție Însurăței s-a deplasat, în jurul orei 17.00, cu două autospeciale de stingere pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și litieră de pădure pe raza localității Zăvoaia. Focul, provocat probabil de fumatul în spații nepermise și aruncarea resturilor de țigară la întâmplare, a afectat 800 mp de vegetație uscată și litieră.
Al doilea incendiu a avut loc pe DN2B, pe raza localității Lacu Sărat, pentru stingerea acestuia intervenind un echipaj din cadrul Detașamentului 2 de pompieri Brăila, în jurul orei 18.00. Cauza probabilă a fost un foc de resturi vegetale lăsat nesupravegheat. Incendiul nu a afectat traficul rutier.
Tot vineri, la ora 19.15, Garda de intervenție Ianca a intervenit cu o autospecială de stingere pentru lichidarea unui incendiu la o combină agricolă, în localitatea Plopu, cauza probabilă fiind un scurtcircuit la instalația electrică a utilajului. Au ars combina în proporție de 40 % și aproape trei tone de porumb boabe aflate în buncărul combinei.
Sâmbătă, în intervalul orar 15.00 – 21.00, echipajele inspectoratului au intervenit pentru limitarea și lichidarea a trei incendii de miriște pe raza localităților Roșiori, Pitulați (U.A.T. Scorțaru Nou) și Oprișenești (U.A.T. Ianca). Au ars, în cele trei zone, aproximativ 27 hectare de miriște de grâu și porumb. Cauzele care au dus la producerea incendiilor au fost crearea intenționată sau din culpă a condițiilor de a genera incendiul sau arderea resturilor vegetale fără supraveghere permanentă a focului.
Duminică, un alt incendiu de vegetație s-a produs pe raza localității Zăvoaia. La ora 14.25, Garda de intervenție Însurăței a intervenit cu o autospecială de stingere pentru limitarea și lichidarea acestuia. Focul, cauzat probabil de arderea fără supraveghere a resturilor vegetale, a afectat aproape 10 hectare de miriște de porumb și aproximativ un hectar de cultură de porumb nerecoltat.
Reamintim că normele în vigoare privind protecția mediului interzic arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice. Mai mult, încălcarea legii poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.