
Controale și focare gestionate de DSVSA Brăila: amenzi de aproape 100.000 lei și suspiciuni de boli infecto-contagioase
În perioada 1 august – 15 septembrie, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila a desfășurat sute de controale și a gestionat suspiciuni și confirmări de boli infecto-contagioase, precum Pestă Porcină Africană, Pesta Micilor Rumegătoare și Leucoză Enzootică Bovină.
„Scopul activităților a fost menținerea județului Brăila indemn la bolile notificabile și protejarea sănătății publice prin prevenirea toxiinfecțiilor alimentare generate de consumul de produse neconforme”, a declarat directorul instituției, dr. Costică Peltea.
Sănătatea și bunăstarea animalelor
Au fost derulate controale în trafic (alături de IPJ Brăila), verificări la Circumscripțiile Sanitare Veterinare Concesionate, în ferme, gospodării și fonduri cinegetice. În urma acestora:
au fost aplicate 5 amenzi în valoare totală de 4.800 lei și 6 avertismente;
principalele nereguli vizate: vânzarea de animale fără documente sanitare veterinare și nerespectarea normelor privind comerțul cu produse medicinale veterinare.
Totodată, inspectorii au gestionat:
un focar de Pestă Porcină Africană (PPA) stins și un altul infirmat;
un focar de Leucoză Enzootică Bovină stins;
un focar de PPA confirmat la Însurăței.
Siguranța alimentelor
În același interval, în domeniul siguranței alimentelor de origine animală și nonanimală au fost realizate 245 de controale oficiale. Rezultatul:
12 sancțiuni contravenționale în valoare de 98.400 lei;
4 avertismente pentru nerespectarea programului de autocontrol, desfășurarea activității în spații neaprobate sanitar-veterinar, depozitare necorespunzătoare și comercializarea produselor expirate;
confiscarea și distrugerea a peste 240 kg de produse alimentare.
Notificări și alerte
În perioada menționată, DSVSA Brăila a gestionat și 9 notificări transmise prin sistemele europene i-RASFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje) și AAC (Asistență și Cooperare Administrativă), vizând riscuri precum:
contaminare microbiologică a produselor alimentare,
prezența micotoxinelor,
carne de porc contaminată cu virusul PPA,
depășirea limitelor admise de pesticide în legume.