Controlul statiilor GPL, primele rezultate 

Conform Ordinului Prefectului nr. 253 din 29.08.2023, și la Brăila a fost constituită o comisie mixtă pentru efectuarea de controale la instituțiile publice și operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL). 

Din această comisie fac parte reprezentanți din partea structurilor locale/regionale ale Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A. (CNCIR), Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Gărzii Naționale de Mediu, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Dunărea” Brăila, Inspectoratului Județean de Poliție, Direcției Regionale Antifraudă Fiscală – ANAF, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Autorității Vamale Române, Autorității Rutiere Române, Agenției pentru Protecția Mediului, Inspectoratului de Jandarmi Județean. 

În județul Brăila au fost identificate până acum aproximativ 100 de locații în care se depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL), aparținând unui număr de circa 60 de agenți economici și instituții publice.

În perioada 30 august –  3 septembrie (inclusiv) au fost efectuate 38 de controale, fiind luate 42 de măsuri de remediere.  

S-au aplicat nouă amenzi în cuantum total de 37.500 lei, astfel: 

 • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier  a aplicat trei amenzi în valoare de 18.000 lei, pentru nerespectarea timpilor de conducere și odihnă. 

• ISU Dunărea Brăila a dispus trei amenzi în cuantum de 13.500 lei pentru efectuarea sarcinilor de serviciu de către personalul care deservește stațiile de distribuție GPL fără echipament de protecție corespunzător, funcționare în afara parametrilor proiectați a hidrantului exterior aferent stației de distribuție, lipsa protecției pompelor de distribuție carburanți împotriva lovirii accidentale de către mijloacele auto care intră la alimentat. 

• Inspectoratul Județean de Poliție a aplicat trei amenzi în cuantum de 6.000 lei pentru nerespectarea cerințelor minimale de securitate prevăzute de HG 301/2012 (sistemele de supraveghere video nu asigurau claritatea imaginii, seiful nu era fixat în pardoseală sau perete, nu exista buton de panică). 

Nu  au fost retrase autorizația, avizul ori  documentele de funcționare/comercializare/ transport, nici nu a fost suspendată sau închisă activitatea vreunuia dintre agenții economici verificați. 

Controalele vor continua până la data de 31.10.2023, a comunicat Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Dunărea” Brăila.

Foto:
Facebook