O nouă investiție pentru dezvoltarea capacităților portuare în regiunea de sud-est a României

Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) SA Galați a prezentat zilele acestea un nou proiect, ”Amenajare dane Ro-Ro în portul Bazinul Nou din Galați” ce promite să sporească semnificativ capacitatea portuară în primul an de exploatare, cu o creștere de 58.000 tone a volumului de mărfuri tranzitate.

Investiția, cu o valoare de 28 milioane euro, vizează reabilitarea cheurilor de acostare ale danelor 39 și 40, amenajarea unei noi rampe Ro-Ro la dana 41 și dezvoltarea cheului dintre rampa Ro-Ro și platforma multimodală.

Acest proiect integrat, sub coordonarea Ministerului Transportului, este realizat în cadrul unui parteneriat între APDM Galați și operatorul portuar PBN Logistics SA. Finanțarea provine în proporție de 85% din fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

La evenimentul de lansare a lucrărilor la terminalul Ro-Ro au fost prezenți senatorul Marius Humelnicu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, viceprimarul municipiului Galați Lucian Valeriu Andrei, Marcela Daniela Costea, directorul general al APDM Galați, reprezentanți ai antreprenorilor care vor realiza lucrările.

Cu această ocazie, directorul general al APDM Galați a subliniat că obiectivul general al proiectului este integrarea portului Galați în fluxul internațional de transport mărfuri cu nave tip Ro-Ro sau RoPax. Acest lucru va fi realizat prin modernizarea infrastructurii portuare și a drumurilor de acces interioare, contribuind la dezvoltarea capacităților economice ale operatorilor portuari.

Amenajarea terminalului Ro-Ro completează un proiect mai amplu ce vizează crearea unei platforme multi-modale în portul Galați, oferind avantaje transportatorilor care combină transportul pe apă cu transportul rutier sau pe calea ferată. Conform reprezentanților APDM Galați, aceste noi facilități ale infrastructurii portuare vor contribui la dezvoltarea portului Galați, în special a Portului Bazinul Nou, care va deveni un centru de creștere economică pentru Regiunea Sud-Est.

Sperăm ca și administrația brăileană alături de APDM să reușească să demareze noi proiecte pentru dezvoltarea economică a regiunii de sud-est a României. Este nevoie de mai multă inițiativă și implicare, iar Zona Metropolitană Brăila – Galați este o realitate deocamdată doar pe hârtie.

Andreea-Emmylia Răzmeriță & Dragoș Păun

Foto:
Monitorul de Brăila