NEOLIFE – Un nou centru medical pentru pacienții oncologici 

Un nou centru medical și-a început activitatea în luna iulie la Brăila, sub denumirea comercială de NEOLIFE, așa cum ne-a informat Ichim Marinela, inspector la Casa de Asigurări de Sănătate a județului Brăila, în cursul ședinței Comisiei de Dialog Social a județului Brăila de astăzi, 5 septembrie. 

Aflat în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, acesta oferă servicii de radioterapie și servicii de înaltă performanță de tip scintigrafie și PET-CT, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate din Brăila, venind nu doar în întâmpinarea pacienților oncologici brăileni, ci și a celor din județele limitrofe.  

Secția de Radioterapie este dotată cu un echipament de ultimă generație, putând fi utilizat în radioterapia convențională și tridimensională, precum și în  toate modalitățile avansate de radioterapie IMRT.  Capacitatea de lucru într-un singur schimb este, în medie, de 35 de ședințe, durata unei ședințe variind între șapte și 20 de minute, în funcție de complexitatea cazurilor.  

Echipa medicală este formată din patru medici de radioterapie, doi fizicieni medicali, un fizician expert în fizică medicală, cinci asistenți medicali și patru recepționere, programul de lucru al secției adaptându-se în funcție de recomandările medicilor.  

Radioterapia are scop curativ și este tratamentul principal pentru tipurile de cancer ce pot fi vindecate prin radioterapie sau în combinație cu alte terapii. Tot în scop curativ se folosește pentru reducerea dimensiunilor tumorale, înaintea intervenției chirurgicale sau după alte tratamente, pentru a preveni recidiva. Folosită în scop paliativ, radioterapia ameliorează simptomele și crește calitatea vieții pacientului, în cazurile în care vindecarea nu este posibilă. 

Irina Ispas și Armanda Filipine