Cum se emite și la ce folosește cardul european pentru dizabilitate?

Cardul European pentru Dizabilitate este emis, la cerere, de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD).

Din utilizarea acestuia, decurg mai multe beneficii pentru persoanele cu dizabilități care îl dețin, și anume transport gratuit cu mijloacele de transport în comun, parcare gratuită, acces gratuit sau subvenţionat parţial la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber (în funcţie de pachetele de beneficii stabilite de fiecare dintre statele-membre ale UE participante).

Statele europene în care este valabil acest card

Potrivit Ministerului Muncii, acest card deținut de către persoanele cu dizabilități poate fi folosit în mai multe state europene, precum Italia, Belgia, Slovenia, Cipru, Estonia, Finlanda, Malta și România.

„Cardul european vine în completarea cardurilor naţionale pentru persoanele cu dizabilităţi şi va fi acordat de către autorităţile naţionale pe baza propriilor criterii. Pentru moment, cardul poate fi utilizat în statele membre ale Uniunii Europene: Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta şi România”, precizează Ministerul Muncii.

Acte necesare obținerii documentului

Pentru a obţine Cardul European pentru Dizabilitate, persoanele interesate au nevoie de o cerere de înscriere (disponibilă la link- ul http://dizab.eurocard.gov.ro/…/cerere_pentru_acordarea…) şi o fotografie recentă (tip buletin).

Înscrierea se poate realiza fie electronic, prin trimiterea documentelor scanate pe adresa de e-mail a DGASPC din județul sau sectorul de domiciliu, fie personal sau prin reprezentant – prin depunerea documentelor la sediul DGASPC-ului din județul sau sectorul de domiciliu.

„Accesibilitatea, drepturile cetățenilor, calitatea vieții, accesul egal și nediscriminarea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități sunt importante pentru România și Uniunea Europeană. Recunoașterea reciprocă între Statele Membre a statutului de persoană cu dizabilități, prin Cardul European pentru Dizabilitate, este un pas absolut necesar pentru a îmbunătăți calitatea vieții acestor oameni”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura- Oprescu.

1200 de carduri, emise în două luni

Aproape 1.200 de carduri europene pentru dizabilitate au fost emise în acest an, iar alte aproximativ 4.100 de cereri sunt în curs de procesare, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), într-o postare publicată pe pagina de Facebook a instituţiei.

Datele centralizate de MMSS arată că, în primele două luni din 2024, au fost emise 1.196 astfel de carduri, în timp ce alte aproximativ 4.100 de cereri se află în stadiul de procesare.

 

 

Foto:
Ministerul Muncii/Facebook