„De la robie la libertate”, ediția a XI-a

La Școala Gimnazială „Anton Pann” s-a desfășurat a XI-a ediție a concursului intercultural de istoria romilor „De la robie la libertate”.  

Competiția este de fiecare dată organizată cu ocazia Zilei Dezrobirii (20 februarie), zi în care romii marchează data istorică, din 1856, când domnitorul Barbu Dimitrie Știrbei al Țării Românești a parafat actul „Legiuire pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul românesc”.  

Sâmbătă, 17 februarie 2024, elevi de la 14 unități de învățământ și profesorii lor coordonatori au participat la competiție. Principali organizatori au fost directorul Miahela Râpa și prof. Gina Anton, fost inspector școlar pentru minorități 

Au participat 14 echipe, a câte șase elevi (trei elevi romi și trei colegi care nu fac parte din etnie), de la Colegiul Național „Gh. Munteanu-Murgoci”, Colegiul Pedagogic „D. P. Perpessicius”, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Liceul Teoretic „Mihail Sebastian”, Colegiul Tehnic „Panait Istrati”, Școala Gimnazială „Anton Pann”, Școala Gimnazială „Costache Grigore Șuțu” din Șutești, Școala Gimnazială Movila Miresii, Școala Gimnazială Lanurile, Școala Gimnazială Viziru, Școala Gimnazială Unirea, Scoala Gimnazială „Toma Tâmpeanu” din Galbenu  – de aici au venit două echipaje, Școala Gimnazială Victoria.  

Concursul a constat în trei probe: una de cultură generală, o probă de prezentare a unui produs – machetă/ poster sau desen – având ca punct de plecare cuvântul „libertate”, realizarea unui proiect cu obiectivele diminuarea discriminării, a rasismului și a xenofobiei, care să încurajeze dialogul intercultural în rândul tinerilor. 

După a treia probă, care a adus în atenție idei interesante, echipa de la Școala Gimnazială „Anton Pann” a propus reînființarea grupul Ș.T.I.I. – Școala Tinerilor cu Inițiative Interculturale, proiect desfășurat cu mulți ani în urmă. 

Au oferit premii Centrul Național de Cultură a Romilor și asociația Centrul Cultural Comunitar Anton Pann. Obiectivul principal al concursului este promovarea în rândul tinerilor a cauzelor decalajelor sociale și culturale apărute în timp între etnia romă și populația majoritară, ca urmare a celor aproape 500 ani de robie a romilor. În următoarea perioadă, elevii vor fi invitați la Cafeneaua publică, un eveniment – care va completa temele concursului – organizat sub forma unor ateliere și spațiu de dezbateri.  

Foto:
Școala Gimnazială Anton Pann