Deficit de medici la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila



În ședința ordinară de la Consiliul Județean (CJ) Brăila din 29 ianuarie 2024, un proiect de hotărâre votat a fost referitor la actualizarea, cu rata inflației, a chiriilor în blocul de locuințe unde sunt cazați medici de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila. Pornind de aici, ne întrebăm cum se poate rezolva problema lipsei de medici, nevoia de personal calificat de la SCJU Brăila.  

Atât CJ, cât și Primăria Municipiului Brăila au făcut demersuri în primul rând pentru acoperirea nevoii de locuire, care să ajute la completarea schemei de personal de la Spitalul Județean. În blocul construit în muncipiu prin programul național al Agenției Naționale de Locuințe (ANL) locuiesc 12 medici, dintre care zece au primit repartiția prin intermediul CJ, ceilalți doi prin intermediul Primăriei municipiului. Cu alte cuvinte, sunt medici din alte localități care au ales să vină să lucreze în Spitalul Județean brăilean. 

Dar schema de personal de la SCJU Brăila suferă în continuare. Nenumăratele plângeri ale pacienților – prezentate și în mediul online, pe rețelele de socializare – referitoare mai cu seamă la timpul de așteptare de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au și ele, în mare parte, legătură cu lipsa de personal medical. 

Conducerea spitalului face eforturi pentru a convinge medicii să se alăture echipei SCJU Brăila   

Managerul interimar Didi Crintea de la SCJU Brăila încearcă să rezolve problema, dar nu e deloc simplu, pentru că nu depinde doar de dorința sa, ci și de disponibilitatea medicilor, de dorința lor de a veni să lucreze la spital. 

Managerul Crintea a depus la începutul lunii ianuarie 2024 un memorandum la Ministerul Sănătății prin care a solicitat deblocarea posturilor, 150 în total, și oferirea posibilității organizării de concursuri: 100% pentru personalul medical, 50% pentru posturi de asistenți medicali și 30% pentru personalul auxiliar. Dar trebuie întâi aprobat bugetul județean pentru ca aceste posturi să fie scoase la concurs. 

Chiar și așa, nu este sigur că vor fi doritori. Didi Crintea a confirmat o situație pe care o știam, anume că medicii rezidenți evită orașele mici, preferând locurile unde se câștigă mai bine și unde au șanse de avansare rapidă în carieră. Astfel, din zece rezidenți care ar fi trebuit să își desfășoare activitatea la SCJU Brăila, a rămas doar unul. Șase și-au dat imediat demisia, doi sunt în concediu pentru creșterea copilului și un altul, care venise la Radiologie, și-a dat demisia pe motiv că „este prea mult de lucru”, a confirmat managerul Didi Crintea. 

Același manager face însă eforturi zilnice să convingă medici să vină la spital. „Am fost zilele trecute în audiență la șeful Departamantului național pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, solicitând sprijin pentru situația de la UPU. Am cerut sprijin și de la Colegiul Medicilor Brăila astfel încât să descoperim medici care să vină, în regim de contract de colaborare, să lucreze la spital. Suntem în discuții și cu doi medici rezidenți”, a precizat Didi Crintea. 

De asemenea, managerul a luat legătura cu un medic din oraș care să vină să asigure program de gărzi la spital. A vorbit și cu medici din Măcin și din alte câteva orașe vecine, în speranța că va convinge medici să fie colaboratori ai SCJU Brăila pentru că la fiecare compartiment este deficit, în unele cazuri chiar la jumătate din necesarul de medici. 

Se încearcă și un sistem nou: telemedicina  

Un alt exemplu de efort pentru acoperirea deficitului de medici este instituirea unui program care la SCJU Brăila nu s-a mai realizat, și anume telemedicina. Aceasta înseamnă că pacienții pot beneficia de consultații și oferirea de tratament prin intermediul mijloacelor electronice, prin platforme web. Dar și pentru acest demers e nevoie de răbdare ca să devină realitate. Și aici e nevoie de medici care să acorde aceste consultații online și, mai ales, e nevoie de bani. Cu alte cuvinte, sunt pași birocratici de urmat, dar și multă energie care să se traducă în primul rând în medici convinși să se alăture sistemului online. 

Foto:
Armanda Filipine