„Eseuri” de Petru Pintilie, lansare la Biblioteca Județeană „Panait Istrati”



În programul prin care s-a marcat Ziua Culturii Naționale de la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” a fost și evenimentul de lansare a cărții „Eseuri” de Petru Pintilie, apărută la Editura Proilavia a bibliotecii brăilene în cursul anului 2023. 

Cartea este îngrijită de Ileana Pintilie, fiica autorului. Cuprinde eseuri, articole și note pe teme literare, autorul fiind interesat la un moment dat inclusiv de influența narcoticelor asupra unor poeți europeni de la sfârșitul secolului al XIX-lea și a unor scriitori americani mai aproape de timpul nostru. 

Petru Pintilie: „S-a vorbit cândva (…) despre spiritul Brăilei, despre duhul particular al acestui oraș, care a contaminat în egală măsură și locurile, și oamenii de aici. E în componența acestui duh o dimensiune de vis și poezie, însoțită de o neostoită aspirație spre absolut, și alta – poate corectivul primei – ce se traduce printr-un lucid și fără echivoc simț al concretului”. 

Scriitori brăileni despre care a scris Petru Pintilie și apar în cartea „Eseuri”: Panait Istrati, Ilarie Voronca, Leon Feraru, Konrad Bercovici – în textul critic intitulat „Despre un spirit al Brăilei și câțiva scriitori brăileni de limbi străine” – și C. Sandu-Aldea în textul „Pe drumul Bărăganului. Studiu introductiv”. 

Cartea cuprinde și o schiță, cu paginile aferente, a unei reviste literare regionale – gândită să apară în 1966, la Galați – pe care ar fi trebuit să o conducă Petru Pintilie, proiect care nu s-a mai concretizat. 

Evenimentul de lansare a fost moderat de Dragoș Adrian Neagu, managerul bibliotecii brăilene. Prof. Georgiana Troia și prof. dr. Valentin Popa, scriitor, au prezentat cartea. 

Petru Pintilie – brăilean; nu mai trăiește, a locuit destulă vreme și la Timișoara – a suferit de-a lungul vieții, în diferite formule, pedepse aplicate de regimul comunist tuturor celor care nu se supuneau în integralitate doleanțelor partidului unic și conducătorilor cu apucături tiranice. Cu siguranță, dacă aceste situații dramatice nu ar fi avut loc, despre Petru Pintilie am fi vorbit acum mai mult. 

La biblioteca brăileană este disponibilă și monografia „Brăila” a lui Petru Pintilie (Editura Tineretului, 1965), în formula reeditată la Proilavia și lansată în ianuarie 2019. 

Foto:
Biblioteca Județeană „Panait Istrati”