Exclusiv! Brăileanul Luca Moise, hocheist în Finlanda

Hocheiul pe gheață este un sport cu frumoase tradiții în zona Brăilei. Încă din perioada interbelică , atunci când se juca în aer liber, până în contemporaneitate, chiar dacă patinoarul deținut de Administrația Domeniului Public este nefuncțional, Brăila a produs hochei.

Din nefericire, ultimele grupe de copii, negăsind susținere la Brăila, au fost obligate să migreze, ca și fostul internațional Cătălin Geru, acum antrenor, spre Galați, acolo unde există două cluburi cu secții de specialitate, CSM Dunărea Galați, la nivel de copii și juniori, respectiv CSM Galați, la seniori.

Hocheistul brăilean Luca Iustin Moise cel mai bun din țară la categoria sa

În prezentul material vom vorbi despre un tânăr hocheist brăilean, Luca Iustin Moise, în vârstă de numai 16 ani, care este cel mai bun din țară la categoria sa, fiind și internațional de juniori și tineret. Informația ne-a fost oferită cu amabilitate de antrenorul gălățean Cristinel Munteanu, iar noi am documentat mai departe, aflând că Luca Moise s-a format la CSM Dunărea Galați.

Ulterior, el a plecat în Finlanda, fiind recrutat de o academie puternică din Țara celor 1000 de Lacuri, Karthu-Kiassat. Conform informațiilor oferite de un site special pentru statistici în hochei pe gheață, Luca Moise evoluează în linia de atac, mâna sa de bază cu care manevrează crosa fiind stânga.

Luca Moise este născut pe 8 mai 2007, iar în Finlanda a jucat deja pentru trei echipe ale clubului cu care se află sub contract. La echipa U18 a reușit 12 puncte (6 goluri și 6 pase decisive) în 12 meciuri, iar la echipa secundă U20, în 9 meciuri a punctat de cinci ori (un gol și patru pase decisive). De asemenea, Moise a reușit să își facă debutul și în prima echipă în campionatul de tineret U20 al Finlandei, la Karthu-Kiassat.

Luca Moise este la al doilea an de școală și hochei în Finlanda, în sezonul trecut el reușind 57 de puncte (39 de goluri și 18 pase decisive), la echipa U16 a academiei.

Starea hocheiului românesc

Hocheiul românesc a trecut printr-o veritabilă tevatură judecătorească, vechiul președinte Alexandru Hălăucă pierzând șefia forului național, în favoarea lui Nagy Atilla. Se pare că ultima cale de atac în justiție a fost epuizată de curând, așa că noua echipă federală se poate apuca serios de muncă, pentru a readuce hocheiul românesc acolo unde îi este locul.

În această iarnă, la Gangwon, în Coreea de Sud, vor avea loc Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineret, competiție în al cărei program se află și patru competiții de hochei pe gheață. Vor fi două turnee de hochei în varianta clasică, masculin și feminin, dar și alte două turnee de hochei cu echipe de 3 jucători, masculin și feminin.

România nu este calificată la niciunul dintre acestea, ratingul de țară fiind foarte scăzut. În zona noastră, echipa de seniori CSM Galați evoluează în campionat și în Cupa României, dar fără pretenții deosebite în acest sezon.

Vom reveni și cu alte amănunte despre hochei!