Festivalul Istoric ,,Vladislav I” la a treia ediție 



Războinici antici, cavaleri medievali, soldați din cele două războaie mondiale, dar și menestreli, dansatori, acrobați și pirotehniști își dau întâlnire pentru trei zile în Parcul Monument, la a treia ediție a Festivalului Istoric „Vladislav I”.

Organizatorii au pregătit, ca în fiecare an, parade ale războinicilor, simulări de confruntări armate, spectacole coregrafice, de pirotehnie, muzică medievală și militară. Nu vor lipsi nici standurile expoziționale cu tehnică de luptă și uniforme de colecție sau atelierele meșteșugărești. Cu siguranță, o atracție vor fi și formațiile de cavalerie, care vor putea fi admirate între Aleea Principală și Sala Polivalentă.

Partenerii sunt numeroase instituții locale sau naționale, printre care menționăm Primăria și Consiliul Județean Brăila, Muzeul Brăilei „Carol I”, Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Teatrul „Maria Filotti”, Casa de Cultură a municipiului Brăila, Garnizoana Brăila, Flotila „Mihail Kogălniceanu”, Poliția și Jandarmeria, Forumul Tinerilor din România – Filiala Brăila.

Manifestările vor începe vineri, 15 septembrie, la ora 18.00, cu Parada Războinicilor pe traseul Șos. Viziru (IMB) – Barieră – Str. Pietății – Parc Monument și se vor încheia duminică seara. Sunt anunțate și multe surprize.

Festivalul a debutat în anul 2021, purtând numele domnitorului Vladislav I, domnitor al Țării Românești între 1364 și 1377, cel care a atestat în anul 1368 orașul port Brăila ca așezare comercială importantă a Țării Românești.

Documentul, scris în limba latină de cancelaria domnească, este cel mai vechi privilegiu comercial acordat de un domnitor român și atestă intensificarea comerțului pe „drumul Brăilei”, o cale comercială ce lega Brașovul cu Dunărea, confirmând implicit și existența Brăilei, menționată ca Brayla.