Cultura

In memoriam Jean Moscopol, la Centrul de Creație Brăila

Două filme despre Jean Moscopol, prezentate la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) sau Centrul de Creație Brăila în seara de 24 februarie 2024, au adus în sala ProArte foarte mulți iubitori ai muzicii. Persoanele mature știau deja repertoriul interpretului și compozitorului Jean Moscopol (1903 – 1980), astfel că toți cei prezenți au fost bucuroși să asculte fragmentele de melodii, păstrate în înregistrări pentru gramofon, inserate în filmul „Misteriosul Moscopol – Profetul”, documentarul monografic realizat de regizorul Ștefan Gladin pentru Televiziunea Română. Acest film a fost adus de artista Jana Andreescu – nepoata interpretului – special pentru evenimentul de evocare organizat la inițiativa managerului CJCPCT, Alina Petronela Sulicu. Pe peliculă sunt și secvențe cu Bucureștiul din deceniile trei și patru ale secolului trecut, acolo unde Jean Moscopol era adulat de public și ascultat în cele mai luxoase localuri. 

La fel de importante în film sunt amintirile în rostirea unor oameni cu nume de rezonanță în lumea artistică, în sfera muzicală, și care dau mărturie despre uriașa importanță a lui Jean Moscopol pentru istoria românească a muzicii. Astfel, în film vorbesc minunatul om de jazz Johnny Răducanu (1 dec 1931, Brăila – 19 sept 2011, București), medicul și muzicologul Nicu Teodorescu (28 iul 1928, Brăila – 21 dec 2018, Brăila), actorul și directorul de teatru Ion Lucian (22 apr 1924 – 31 mart 2012), muzicologul și lexicologul Viorel Cosma (30 mart 1923 – 15 aug 2017), scriitorul Eugen Rotaru (15 aug 1941 – 5 dec 2018) care a fost și la mormântul lui Jean Moscopol din New York, scriitorul și dramaturgul Alecu Popovici (19 mart 1927 – 16 sept 1997). 

De asemenea, în film vorbește despre Jean Moscopol unchiul său – frate al mamei, Jana Andreescu, membră a Filialei Galați a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România, născută la Brăila și care a adus nu doar filmele, ci și două fotografii ale interpretului care se aflau în casa mamei și care se regăsesc peste tot în mass-media. 

 Un artist strălucitor, de neuitat  

 Jean Moscopol, născut în 1903 la Brăila, a devenit repede un cunoscut cântareț pentru că l-au ajutat vocea, carisma și educația muzicală. A interpretat, dar și a compus, multe melodii care și acum sunt ascultate cu plăcere: „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară?”, „Nu vreau lacrimi, nici cuvinte”, „Mai spune-mi încă o dată”, „Sărutarea de adio”, „Nu mă uita”, „Dă-mi guriţa s-o sărut”, „Toate trec”, „Tot ce-i românesc nu piere”, „Mână, birjar”, „Te-aştept diseară-n Cişmigiu”, „Violete pentru fete”, „C-un bucheţel de trandafiri”, „Sub balcon eu ţi-am cântat o serenadă” ș.a. 

Jean Moscopol a plecat din România în 1947, întâi în Grecia – țara orginară a părinților săi, apoi în America unde de altfel a și murit, în noiembrie 1980, la New York. Dar de acolo, din spațiul american al libertății de exprimare, a compus o mulțime de cuplete în care a criticat regimul comunist și pe reprezentanții lui. Aceste cuplete au fost aduse în țară, după 1990, și lansate pe două casete. La lansarea lor, concomitent și cu lansarea unor discuri pe vinil cu muzica lui Jean Moscopol – difuzată până atunci mai mult după înregistrările de gramafon – a fost realizat un film în care Aristide Buhoiu este prezentator. Și acest film a fost vizionat la Centrul de Creație în 24 februarie. 

A fost o seară emoționantă, mai cu seamă pentru Jana Andreescu. Artista plastică a avut bucuria să aibă alături la eveniment nu doar pe soțul său, artistul Gheorghe Andreescu, președintele Filialei Galați a UAP, dar și două colege de liceu („Bălcescu”), respectiv pe medicul Dorica Cristei și pe farmacista Profira Constantinoiu. Iar audiența a avut șansa, poate pentru prima dată, să asculte câteva dintre cupletele critice ale lui Jean Moscopol la adresa comuniștilor. Pentru cei interesați, CD-ul „Cuplete anticomuniste și cântece din exil” de Jean Moscopol este disponibil spre achiziție pe diverse pagini de internet. 

 

Articole similare

Back to top button