În urma alertei privind „posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian”, nu au fost identificate obiecte pe teritoriul național.

Sâmbătă dimineața vă anunțam că locuitori din județele Galați și Tulcea au primit mesaje Ro Alert privind posibilitatea să cadă obiecte din aer (https://monitorulbr.ro/alerta-de-cadere-a-unor-fragmente-de-drone-in-zona-braila-galati/).

Se cunoaște acum că în noaptea de 29 spre 30 septembrie forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina.  

Conform unui comunicat MApN  în urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean,  în proximitatea graniței cu România, Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat, începând cu ora 22.38, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din Județele Tulcea și Galați. 

Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați.

Ca urmare, forțe ale ISU, Poliției și Poliției de Frontieră au fost redirecționate către zonele din proximitatea municipiului Galați unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv. Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spațiul aerian pe teritoriul național.

La ora 01.41, a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate. 

MApN asigură  comunicarea în timp util cu structurile aliate, pentru a rezolva situația și pentru a liniști populația. Așadar, nu s-a găsit nimic în spațiul național, dar căutările încă nu se opresc.

Și prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, a încercat să liniștească populația

„Doresc să vă transmit că nu există motive de panică în urma alertei emise prin RO Alert, a declarat prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, referindu-se la evenimentul de vineri spre sâmbătă noaptea, când un telefon la 112 a creat panică în județele Brăila și Galați. Polițiștii și jandarmii caută, chiar acum, pe câmp, fragmente de drone căzute care ar proveni din războiul din Ucraina. Locuitorii din cele două județe au primit în toiul nopții mesaje de la Ro Alert că există posibilitatea să cadă obiecte din aer. Momentan (n.n.sâmbătă dimineață) nu s-au găsit bucăți din drone, dar căutările continuă. 

Prefectul Iulian Timofei asigură populația brăileană că nu există niciun pericol, și că autoritățile locale și naționale au luat măsuri de siguranță, monitorizând situația cu atenție.

La intervenție și căutări au participat reprezentanți ai structurilor locale din MAI, dar și efective din aceleași structuri, pe raza din județul vecin, Galați.

Prefectul a mai precizat faptul că trebuie să fim atenți de unde ne informăm și să evităm răspândirea zvonurilor și informațiilor false.